Psihologija na vašoj strani

Ovo je sedam velikih savjeta za sreću

Studenti, đaci, radnici, seljaci, potpuno je svejedno tko ste, bit ćete sretni ako prihvatite ovih sedam velikih pravila o tome kako biti sretan u životu.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 09. 2023. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U današnjem svijetu često se naivno misli kako novac i slava kupuju sreću. Srećom, a na nesreću onih koji nam svaki dan pokazuju svojim primjerom kako nije tako, prava, istinska sreća krije se puno dublje nego li je današnji površan svijet može dohvatiti, ali opet nije preduboko da ne bi bila dostupna svima.

Naravno da nas forsiranje na novac i slavu na kraju mora učiniti nesretnima, jer na putu prema jednom i drugom puno toga se jednostavno mora preskočiti, pregaziti, mnogi mostovi se moraju spaliti, a iza tog puta često ostaju neskriveni tragovi nečovještva. I može li onda to biti sreća?

Ne, jednako kao što je život u prošlosti jadan, a očekivanje da ti drugi daju sve što ti treba još jadnije.

Stoga, evo sedam savjeta psihologa za istinsku sreću:

1. Pomirite se sa svojom prošlošću, kakva god da je bila. Ona ti samo uznemirava sadašnjost.

2. Što drugi misle o tebi, to zbilja nije tvoja stvar. To ne znači da ćeš prestati probati biti dobar svojoj okolini, ali mišljenje drugih o tebi ne ovisi samo o tebi i tu ništa ne možeš učiniti. Stoga se opusti.

3. Ne uspoređuj se s drugima i nemoj zavidjeti bilo kome na bilo čemu, jer nikada, ali nikada ne znaš kakav je zbilja bio njihov životni put – i kakav će on dalje biti.

4. Vrijeme liječi sve. I čini čovjeka mudrijim. Stoga, daj šansu vremenu. Ne trči pred rudo.

5. Prestani se opterećivati, prestani razmišljati o nečemu pod svaku cijenu! Posve je normalno da ne znaš sve odgovore, ali znaj da ćeš ih saznati kad budeš najmanje očekivao. Tu i jest draž življenja. Stalno nešto novo naučiš.

6. Nitko nije zadužen za tvoju sreću osim tebe. Ako ne znaš sebe učiniti sretnim, nitko drugi neće. Stoga, radi na sebi.

7. Nasmij se. Shvati da nisu svi problemi ovog svijeta i tvoji problemi. Pozitivno razmišljanje nije tek tako u svim savjetima za sreću. Raduj se malim stvarima, onima na koje ti možeš utjecati. Velike probleme rješavat će oni kojima je to u opisu posla.

I na kraju što je sreća?

To je vaš cjeloživotni projekt. Ako se danas osjećate nesretno, to ne znači da morate zbog toga biti nepovratno loši prema sebi, jer već sutra, neki drugi dan, bit ćete opet sretni i bit će vam krivo što ste bez potrebe bili pretjerani u svom osjećaju manjka sreće. Dane koje ste proveli u srdžbi, ljutnji, samosažaljenju, nepotrebnom gubljenju živaca i svađi s drugima, nitko vam ne može nadomjestiti.

Stoga, udahnite duboko i samo recite sebi da je život dug put i baš zbog toga, ne treba pridavati previše pozornosti trenutnim lošim momentima. Harmonija, odnosno sklad, krije se u svakome od nas, ne dopustite da ih zatrpate vlastitim smećem. Kada to izbjegnete shvatit ćete da je sreća tu svaki dan, samo je niste uspjeli pronaći od gomile smeća kojima se svjesno zatrpavate.

Ne morate sve vidjeti, ne morate sve čuti, tuđi problemi nisu vaši, niti imate razloga da u tuđoj, naoko, sreći, vidite svoju nesreću.

Volite sebe

Volite sebe. Tek tada ćete naučiti voljeti i druge. Oni koji su nesretni sobom, obično nisu bili hrabri pogledati duboko u sebe i sami sebi reći kako nisu dobri. I taj teret vuku za sobom stalno.

Stoga, sve što je bilo neka tamo i ostane. Počnite živjeti od danas. Punim plućima i drugačije nego do sada. Da, pokazat će se čsto da ne možete. Ali ustrajte. Riješite se loših navika. Pokažite sebi da vrijedite i da možete – baciti cigarete, odbaciti alkohol baš svaki dan, početi izbjegavati junk i premasnu, presoljenu i lošu hranu. Jednostavno, odreći se stvari koje su vam postale navika. I početi razmišljati o tome kako malim postupcima možete napraviti čudo, Svaki novi dan, jedno malo čudo više. To je popločan put ka sreći.

Vidjet ćete kako je dobro. Počet ćete uživati čak i više nego ste mislili da možete. I zavoljet ćete sebe, jer ćete se konačno početi poštovati. Ne lažno poštovati, što izražavate obično kroz zavist, jal i mržnju, nego istinski.

I vrlo brzo ćete se uvjeriti kako su depresija, tjeskoba i anksioznost samo plod vašeg lošeg odnosa prema sebi samima. I kako je samopoštovanje ono što ih zamjenjuje.

I sreći ćete otvoriti vrata. Širom. Punim plućima.

Kopirati
Drag cursor here to close