Crna statistika

U BiH 500 samoubojstava godišnje

Praćenjem stope samoubojstava proteklih 15 godina, došlo se do zaključka da svakih 40 sekundi jedna osoba počini suicid.
Lifestyle / Zdravlje | 10. 10. 2019. u 11:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. listopada, a tema ovogodišnjeg dana jest prevencija suicida. Cilj je podići svijest o opsegu suicida u cijelom svijetu i o ulozi koju svatko od nas može odigrati u njegovom sprječavanju.

Praćenjem stope samoubojstava proteklih 15 godina, došlo se do zaključka da svakih 40 sekundi jedna osoba počini suicid.

''Nažalost to su prestrašne statistike koje imamo na temelju podataka koje prikuplja Svjetska zdravstvena organizacija. Ako to pretvorimo u neke druge brojke dobit ćemo oko 800.000 samoubojstava svake godine u svijetu, a kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, barem vrijeme iza rata, koliko imamo podatke broj samoubojstava kreće se između 450 i 500 svake godine'', rekao je Marko Romić

Martinac također ističe da pomoći može na više načina. Prevencija je najbolji način. Potrebno je znati prepoznati signale koje osobe prije počinjenja samoubojstva daju. No, moramo znati da pojedini učine samoubojstvo bez davanja ikakvih znakova da će to učiniti. 

''Možemo samo na trenutak pokušati razmisliti o tome što se sve treba dogoditi nekome pa da zaključi da je oduzimanje života samom sebi jedino ili najbolje rješenje za njih'', kaže Romić.

Kada se govori o razlozima za samoubojstvo, moraju se spomenuti različiti poremećaji, prije svega u spektru depresivnosti.

''Mi smo nažalost imali u Mostaru u zadnje vrijeme slučajeve samoubojstava. Bile tu to starije osobe i onda se informiramo o slučajevima onda vidimo da su to često jako teške životne priče'', ističe Romić.

''Centar za mentalno zdravlje je ustanova koja pruža usluge za osobe koje imaju različite psihičke poteškoće, mentalne poremećaje. Poznato je da su osobe s mentalnim poremećajima u povećanjom riziku od suicida. Isto tako osobe koje uzimaju psihoaktivne supstance, kao što su npr. osobe pogođene problemom alkoholizma – velika je stopa suicida kod alkoholičara. Tako da imamo pacijenata koji su pokušali suicid zbog svojih mentalnih poteškoća, zato što na vrijeme nisu potražili pomoć, jer nisu znali da postoji pomoć'', istaknula je Nikolina Palameta, socijalna radnica u Centru za mentalno zdravlje.

Palameta također ističe da Centar pruža podršku obiteljima čiji su članovi počinili samoubojstvo, jer 'iza svake osobe koja počini suicid ostaju minimalno tri osobe koje pate zbog tako tragičnog događaja'.

Važno je educirati mlade o ovim stvarima, jer su najugroženije osobe u dobi između 15 i 24 godine.

Ističu kako konkretnih podataka o stopama suicida i sprječavanju istog za BiH još uvijek nema, ali je medijsko izvještavanje o ovakvim slučajevima u porastu.

Kopirati
Drag cursor here to close