Potvrđeno

Cijepljenje protiv sezonske gripe: Jedan proizvođač otkazao daljnje dostave, za drugog nitko nije tražio dozvolu

Nakon što smo objavili informaciju da su otkazane daljnje dostave cjepiva protiv gripe, proizvođača Sanofi Pasteur, provjerili smo kome je još dozvoljen uvoz cjepiva u BiH
Lifestyle / Zdravlje | 05. 12. 2020. u 10:28 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Niti jedan veleprometnik se nije obratio zahtjevom za uvoz cjepiva odobrenog Influvac tetra proizvođača BGP Products Operations GmbH, doznaje Bljesak.info iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, nakon što je stigla informacija da je proizvođač Sanofi Pasteur otkazao posljednju najavljenu ispouku cjepiva protiv gripe (Vaxigrip Tetra).

Agencija za lijekove i medicinska sredsva BiH, kako nam je rečeno, je izdala dozvole veleprometniku Pharma - Maac d.o.o. Sarajevo za uvoz cjepiva protiv gripa Vaxigrip tetra (influenca, inaktivisana, fragmentisani virus ili površinski antigen), suspenzija za injekciju u napunjenoj šprici (15 µg/0.5 mL+ 0,5 µg/0.5 mL+ 15 µg/0.5 mL+ 15 µg/0.5 mL), 1 napunjena šprica sa 0,5 ml suspenzije za injekciju s priloženom iglom, u kutiji, prouzvođača Sanofi Pasteur: dana 12.11.2020. god. dozvola za uvoz 4995 pakiranja; dana 02.11.2020. god. dozvola za uvoz 76000 pakiranja; dana 02.11.2020. god. dozvola za uvoz 16500 pakiranja.

Nitko nije tražio dozvolu za drugo cjepivo

''Do današnjeg dana nismo primili Izvještaj o realiziranom uvozu po izdatim dozvolama, uvezenim količinama po izdatim dozvolama. Dana 20.11.2020. god. ALMBiH je izdala pozitivan nalaz o kontroli uvezenog cjepiva, te je nakon toga cjepiva su mogla biti distribuirana i moglo je početi cijepljenje', rečeno nam je iz Agencije.

U Bosni i Hercegovini, potvrđuju, dozvolu za stavljanje u promet izdatu od strane ove Agencije ima i INFLUVAC TETRA (influenca, inaktivirana, fragmentirani virus ili površinski antigen), suspenzija za injekciju, 15 µg/0,5 mL, 15 µg/0.5 mL+ 15 µg/0.5 mL+ 15 µg/0.5 mL+ 15 µg/0.5 mL, suspenzija za injekciju u napunjenoj šprici, 1 napunjena šprica sa 0,5 ml suspenzije za injekciju, u kutiji, proizvođača BGP PRODUCTS OPERATIONS GmbH , čiji je nositelj dozvole Mylan d.o.o.

Popis licenciranih veleprometnika je javno dostupan na linku.

''Niti jedan veleprometnik se nije obratio zahtjevom za uvoz vakcine INFLUVAC TETRA proizvođača BGP PRODUCTS OPERATIONS GmbH (nosioc dozvole Mylan d.o.o.)'', rekli su iz Agencije.

Otkazane isporuke za komercijalno tržište

Iz Sanofi Pasteur kompanije, potvrdili su za Bljesak.info kako nisu uspjeli realizirati najavljenu isporuku cjepiva protiv gripe za komercijalno tržište BiH, tj za građane koji nisu obuhvaćeni lokalnim planom imunizacije, a žele se cijepiti protiv sezonske gripe.

''Uslijed neočekivane izvanredne situacije, BiH i još nekoliko zemalja u Europi, našle su se nažalost u sličnoj ili istoj situaciji.Razumijemo i svjesni smo poteškoća s kojima se zdravstveni sustav BiH suočava u opskrbi tržišta cjepivom protiv sezonske gripe. Kao društveno odgovorni proizvođač cjepiva za sezonsku gripu, s naše strane uložili smo maksimalan napor da odgovorimo na potrebe javnog zdravstva BiH, te smo isporučili sve potrebne količine predviđene procijenjenim potrebama (javne nabavke) od strane zdravstvenih institucija u BiH'', poručili su za Bljesak.info iz kompanije Sanofi Pasteur, ističući da su ukupne isporučene količine (javne nabavke i komercijalno tržište) cjepiva za sezonsku gripu u BiH veće za 23 posto u odnosu na 2019. godinu.

Redovito je isporučeno

Podsjetimo, prije nekoliko dana kompanija PharmaMaac, koja uvozi cjepiva Vaxigrip Tetra, obavijestila je ljekarne kako je proizvođač Sanofi Pasteur otkazao zadnje isporuke cjepiva.

Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) HNŽ-a tada nam je potvrdio da je cjepivo protiv gripe koje se redovito distribuira svake sezone, stiglo, te da je raspodijeljen domovima zdravlja preko kojih će doći do pacijenata, kako je i planirano. Kako je ranije najavljivano, naručeno je 1 780 doza, a za nabavku cjepiva Vlada HNŽ-a izdvojila 33.000 maraka, a tender je proveden i završen u srpnju ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close