Poziv na oprez

BiH očekuje omikron

"Naglašavam da sada idu praznici koji su velika prijetnja. Procjenjuje se da će biti velika prijetnja za opću populaciji", kazala je Bera.
Lifestyle / Zdravlje | 02. 12. 2021. u 17:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera na današnjoj konferenciji za medije izjavila je da u Federaciji BiH dosad nije detektiran omikron soj koronavirusa, ali da se uskoro može očekivati da bude i kod nas detektiran.

U posljednjih 15 dana, prema njenim riječima, sekvencionirano je 150 uzoraka, da su svi ti uzorci delta soj, te da ovaj novi soj još nije detektiran.

Dodala je da su osim slabog cijepljenja, prisutni propusti u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije.

"Naglašavam da sada idu praznici koji su velika prijetnja. Procjenjuje se da će biti velika prijetnja za opću populaciji", kazala je Bera.

Iznoseći najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u FBiH kazala je da je u zadnjih 15 dana incidenta 143 slučaja na sto hiljada stanovnika, s tim što je u pet kantona visok nivo prijenosa, a to su Sarajevski, Tuzlanski, Hercegovačko-neretvanski, Posavski i Zapadno-hercegovački kanton.

Prema njenim riječima ono što je konstanta u zadnje vrijeme, to je broj hospitaliziranih i kreće se uvijek oko 500 osoba. Trenutno su 543 osobe oboljele od Covid - 19 na bolničkom liječenju, od kojih je 8,7 posto ili 47 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

"Prema dostavljenim podacima, od 463 hospitalizirane osobe s podatkom o statusu cijepljenja, njih je 86,4 cijepljeno ili nepotpuno cijepljeno. Ovaj podatak govori o značaju cijepljenja na koji stalno ukazujemo, a posebno sada u svjetlu otkrivanja nove varijante Covid-19 virusa, omikrona, koji izaziva zabrinutost", navela je Bera.

Dodala je da zabrinjava visok broj umrlih osoba, a u proteklom tjednu prijavljena su 123 smrtna slučaja.

- I pored toga što postoje dovoljne količine i različite vakcine, te je omogućeno cijepljenje i izbor cjepiva stanovništvu, u zadnjih 15 dana je samo za 1,3 obuhvat cijepljenjem povećan, tako da je prvom dozom cijepljeno 28,8 posto našeg stanovništva, a drugom 25,12 posto stanovništva - dodala je Bera.

Osim slabog postotka cijepljenih, Bera je naglasila i propuste u kontinuiranom pridržavanju mjera, te upozorila da to može biti velika prijetnja u narednom periodu kada dolaze praznici.

Pomoćnica Bera je dodala da je na današnjoj sjednici odlučeno da se promijeni VTP pravilo, tj. da se prepusti kantonima da odluče treba li uvoditi ovu odluku ili ne, te da će se, ukoliko bude potrebno, uključiti i federalnu razinu.

Kopirati
Drag cursor here to close