Noćna mora

6 uzroka sijede kose u ranim 20-ima

Mnoge mlade osobe u 20-im godinama su žrtve preranog sijedenja kose.
Lifestyle / Zdravlje | 13. 10. 2019. u 20:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa sijedom kosom možete izgledati jako uglađeno, ali ne kada imate 25 godina. Čak i jedna siva vlas je uznemirujuća.

Ukoliko imate 25 godina i sijede vlasi se vide vjerojatno znate uzrok tome. Biti će vam lakše riješiti ih se kada otkrijete pravo rješenje. Kosa je obojena pigmentom koji se zove melanin. Što je više melanina to je kosa tamnija i obrnuto. To je fenomen koji se događa za vrijeme odrastanja. Mnoge mlade osobe u 20-im godinama su žrtve preranog sijedenja kose.

Koji su uzorci?

Važno je znati koji je uzrok sijedenja vlasi jer ćete tek tada moći zaustaviti proces. Postoji 6 uzroka preranog sijedenja kose:

Genetski utjecaj

Većina dermatologa tvrdi kako su geni krivi za prerano sijedenje kose. Ako su vaši roditelji, bake i djedovi u ranoj dobi dobili sijede velika je vjerojatnost da ćete i vi. Postoji nekoliko dokaza za ovaj uzrok, ali ni jedan nije dovoljno uvjerljiv.

Medicinski uzroci

Čak i oni mogu uzrokovati sijedenje kose. Dokazano je da kronična prehlada, kronični zatvor, anemija ili problemi sa štitnjačom mogu uzrokovati ovaj problem. U stvari, hipertireoza je jedan od glavnih faktora. Stanje se može pogoršati i sa kemoterapijom i zračenjem. Osim ovih teških medicinskih stanja, tu je i vitiligo koji također može uzrokovati prerano sijedenje kose. Kada su pigmentne stanice ispod vaše kože oštećene tada kosa počinje sijediti.

Nedostatak hranjivih tvari

Vjerovali ili ne, sijede vlasi se mogu pojaviti zbog neuravnotežene prehrane. Ako ste smanjili unos vitamin B12, jod, bakar, željezo, bjelančvine, aminokiseline te folne kiseline tada se izlažete preranom sijedenju. Neispravna prehrana uzrokuje prehrambenu neravnotežu u tijelu. To se na kraju vidi na vašoj kosi.

Pretjerano korištenje kemikalija i elektronike

Ukoliko često farbate kose i koristite razne druge kemikalije za kosu, ona će najviše patiti. Isto vrijedi i za često korištenje fena ili pegle za kosu. Bilo koja vrsta zlostavljanja kose jednostavno teško pada boji kose i ona blijedi. Loše stanje vlasište može biti jedan od glanvih uzroka.

Ovisnost o cigaretama

U nekim istraživanjima je dokazano kako aktivni pušači imaju veće šanse za dobivanje sijedih vlasi. Taj stil života morate promijeniti za dobrobit svoje kose.

Stres

Stres i anksioznost igraju veliku kod preranog sijedenja kose. Oba stresa, emocionalni i oksidativni mogu biti krivci. Kada ste uznemireni, razina vitamina B pada u vašem tijelu. Neki znanstvenici vjeruju kako su folikule osjetljive na stres, baš kao i DNK. Dakle, bilo kakav stres može uvelike utjecati na vašu kosu.

Kopirati
Drag cursor here to close