Ususret toplijim danima

5 najvećih mitova o sunčanju

Općenito, kad je sunčanje u pitanju, ukorijenili su se neki mitovi u koje mnogi vjeruju, iako nemaju puno veze s istinom.
Lifestyle / Zdravlje | 12. 04. 2024. u 14:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrući i sunčani dani sve su nas iznenadili jer proljeće još nije došlo do svog vrhunca, a čini se da je ljeto već tu. Zimsku garderobu brzo smo zamijenili proljetnim haljinama i neizostavnim pokrivalima za glavu te smo pohitali nabaviti SPF kreme.

"Posebno je ljeti važno dobro njegovati svoju kožu te je zaštititi od prejakog UV zračenja", podsjeća Afschin Fatemi, ugledni specijalist dermatologije i flebologije, prenosi Žena.hr

Naravno, to nam je svima već poznato, ali kad je naše lice u pitanju, zaboravljamo da je kremu sa zaštitnim faktorom najbolje koristiti tijekom cijele godine. Ovo je samo jedna od stvari koja mnogima od nas još nije postala navika, a važna je kako za ljepotu, tako i za zdravlje.

Općenito, kad je sunčanje u pitanju, ukorijenili su se neki mitovi u koje mnogi vjeruju, iako nemaju puno veze s istinom. Vrijeme je da ih razotkrijemo i saznamo kako najbolje štiti kožu od lošeg utjecaja sunčevih zraka - i to odmah!

SPF kreme i tamnjenje

Jedan od najrasprostranjenijih mitova kad je sunčanje u pitanju jest taj da kreme s visokim SPF faktorom sprječavaju tamnjenje kože. Dakle, prema ovom vjerovanju, koristimo li kremu s faktorom 50, nećemo dobiti poželjan brončani ten, zato mnoge od nas posežu za nižim faktorom. Ovo ne samo da nije istinito, nego je i opasno za zdravlje. Bez obzora na SPF faktor kreme koju smo odabrale, naša će koža potamniti zadržavamo li se dovoljno vremena na suncu. No, koristimo li viši faktor, tamnit ćemo postepeno i na zdraviji način, štiteći našu kožu od znakova preuranjenog starenja, ali i malignih promjena stanica.

SPF kreme i vitamin D

Poznato je da sunčanje potiče proizvodnju D vitamina u našem organizmu pa za zimskih mjeseci kad nema puno sunčanih dana nerijetko trebamo suplementirati ovaj važan nutrijent. Iz ovog razloga mnogi ljudi vjeruju kako će korištenje krema sa zaštitnim faktorom uzrokovati nedostatak vitamina D. Ipak, treba znati kako kreme za sunčanje nikad u potpunosti ne blokiraju UV zrake, a osim toga, tijelo može vitamin D apsorbirati iz hrane, na primjer iz ribe poput skuše ili sardina.

Solarij kao priprema kože

Vlada mišljenje kako je prije odlaska na plažu dobro nekoliko puta otići u solarij i na taj način pripremiti kožu za sunce. Iako su solariji sve manje popularni, mnogi se i dalje odlaze "umjetno" sunčati prije ljeta. Generalno se ne preporučuje korištenje solarija, jer se ondje koža izlaže neprekidnim djelovanjem UVA zraka, dok su pak UVB zrake te koje produžuju vlastitu zaštitu kože.

SPF kreme i nečist ten

Neke žene smatraju kako kreme za sunčanje „kvare“ njihove ten uzrokujući prištiće i akne. No, zapravo je stvar samo u lošem odabiru kreme koja ne odgovara našem tipu kože. Ako imaš problema s tenom biraj kreme i fluide lagane teksture koje manje maste kožu. Osim toga, na tržištu postoje kreme za sunčanje prilagođene koži sklonoj aknama. U svakom slučaju, SPF kremu ne smiješ izostaviti iz svoje beauty rutine jer ovi proizvodi ujedno štite i od upala kože uzrokovanih upravo sunčevim zrakama.

Oblaci štite od UV zraka

Kad je sunčan dan, većina nas posegnut će za kremom sa zaštitnim faktorom, ali sklone smo izostaviti ovaj korak za oblačna vremena. Naime, još je jedan prilično rasprostranjeni mit da oblaci štitite od negativnog utjecaja UV zračenja sunca, a to je potpuno pogrešno. UVA zrake su zapravo prilično konstantne tijekom cijele godine i tijekom cijelog dana, bez obzira na vremenske prilike. Zato dermatolozi naglašavaju kako izložene dijelove kože, kao što su lice i vrat, trebamo štititi uvijek, a ne samo u ljetnim mjesecima.

Kopirati
Drag cursor here to close