U Federaciji 11.000 građana godišnje umre od posljedica pušenja

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar istaknuo je kako u FBiH puši 44 posto odraslih, a više od 50 posto je izloženo pasivnom pušenju.
Lifestyle / Seksualnost | 11. 10. 2017. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skoro 11.000 građana Federacije BiH godišnje umire od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem, zaključeno je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koju je organiziralo federalno Ministarstvo zdravstva.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar istaknuo je kako u FBiH puši 44 posto odraslih, a više od 50 posto je izloženo pasivnom pušenju.

Naveo je kako 13 posto srednjoškolaca konzumira cigarete, a da ih je više od 60 posto izjavilo da je svakodnevno izloženo pasivnom pušenju.

"Ove brojke sve nas trebaju zabrinuti. Očekujemo da zakon smanji ove trendove, a zatim da ih zaustavi. Iskustva zemalja koje su provele slične zakone i dobile zadovoljavajuće rezultate govore nam da smo na dobrom putu. Smanjio se i broj oboljelih i broj umrlih. Zakon bi sve to trebao staviti pod kontrolu", naglasio je Pehar.

Iz federalnog Ministarstva zdravstva ističu da su zaštita i unapređenje javnog zdravstva i stvaranje životnog okruženja bez duhanskog dima glavni cilj zakona.

Profesor ekonomije sa sveučilišta Illinois u Chicagou Frank Chaloupka tvrdi kako će zakon pozitivno utjecati i na ekonomiju, prenijela je Srna.

"Upoznati smo o činjenici da korištenje duhana stvara ogromne troškove, koliko za sustave zdravstvene zaštite, toliko i u vidu izgubljene produktivnosti koja je izazvana bolešću i smrću uzrokovanom duhanom. Ti troškovi na globalnoj razini iznose 1,4 trilijuna dolara. Priče o štetnim utjecajima na ekonomiju nisu točne, naprotiv, ekonomije napreduju, ne dolazi do krijumčarenja i poslovanje se poveća. Duhanska industrija lobira suprotno jer ima ogromne ekonomske interese", rekao je Chaloupka.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić ističe kako su vlasnici ugostiteljskih objekata za zakon koji im omogućava da se opredijele hoće li biti za pušače ili nepušače.

"Mi smo za zakon kao u Hrvatskoj, Austriji, Danskoj i drugim zemljama gdje je malim objektima data mogućnost da se opredijele, da se na vidnim mjestima istakne da je prostor za pušače, a da struka propiše uvjete koje objekt mora zadovoljiti. Nitko ne razmišlja o radnim mjestima, priča o boljoj ekonomiji je obmana", poručio je Hadžić.

Iz federalnog Ministarstva zdravstva ističu kako zakon ne podrazumijeva posebne prostorije koje su se pokazale neisplativim i neefikasnim jer izgledaju kao male kabine, a velika su investicija.  

Zaključeno je da zaštita pušača ugrožava prava nepušača.

Kopirati
Drag cursor here to close