Da ili ne

Prijatelji s privilegijama: prednosti i nedostaci

No koliko ugodno, toliko ovo može biti i sklizak teren. Četiri su nedostatka ovog odnosa, ali ima i 4 prednosti
Lifestyle / Seksualnost | 16. 04. 2022. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijatelji s privilegijama: prednosti i nedostaci

Prijateljstvo plus iliti prijatelji s privilegijama odnos je čiji je cilj spojiti dobrobiti prijateljstva s intimnošću redovitog spolnog odnosa. Model nije na razini veze, niti se radi o sitnim aferama. Klasično prijateljstvo plus je veza između dvoje ljudi koji su u početku održavali prijateljstvo tijekom dugog vremenskog razdoblja. S vremenom se dodaje seksualna komponenta, koja daje taj takozvani „plus“ ili privilegiju, piše miss7.

Osnovno je da se prijateljstvo održi i da se stvari nastave raditi zajedno bez previše zbližavanja. Stoga nema govora o „izlasku iz prijateljske zone“. Seksualna komponenta se praktički s vremena na vrijeme proživljava kao dodatna razina, a da se u prijateljstvu ništa ne mijenja. Drugim riječima: iz toga ne proizlaze osjećaji ili obveze!

Prednosti prijateljstva

  • Unatoč seksu s dobrim prijateljem, prijateljstvo ostaje netaknuto
  • Redoviti seks s nekim kome već vjeruješ
  • Nema više potrebe za seksom za jednu noć ili aferom
  • Budući da se seksualno ne zbližavate prečesto, u vašem prijateljstvu ostaje određena napetost i svježina, što seks čini dodatno uzbudljivim

Nedostaci prijateljstva

  • Ne zamjenjuje vezu
  • Može promijeniti prijateljstvo ili ga čak dugoročno ugroziti
  • Mogu se pojaviti osjećaji i teško je razdvojiti razinu između prijateljstva i seksa
  • Zahtijeva puno komunikacije i jasna pravila

Prijateljstvo s privilegijama zvuči na papiru super jednostavno i nekomplicirano!

U praksi, međutim, može biti teško. Samo ti možeš reći hoće li ovaj model funkcionirati za tebe i njega, te je li redoviti seks vrijedan potencijalnog iskušavanja prijateljstva.

Nedostatak: možda netko od vas dvoje već osjećaja nešto ili je zaljubljen i nada se dugoročnoj vezi?  Kako biste minimizirali takve sukobe, potrebna su vam jasna pravila za vaše prijateljstvo plus te  otvorenost.

Bez maženja, noćenja i s malo komplimenata

Kako se ne biste previše odmakli od „zone prijateljstva“, trebate malo toga promijeniti, osim činjenice da se seksate. Nemojte od sada hodati ulicom držeći se za ruke i maziti se na kauču uz Titanic na televiziji.

Ta bliskost oslobađa oksitocin (hormon povezivanja) i ubrzo ćeš se pitati: „Što je to među nama?“ Također nema smisla zaspati zajedno nakon seksa. Komplimenti poput „Bili bismo izvrstan par!“ mogu se shvatiti dvosmisleno i stoga ih treba izbjegavati.

Otvoreno komunicirajte

Najkasnije kada prvi put budete spavali zajedno, trebali biste razgovarati o tome što to znači i kako želite postupiti u budućnosti. Možete ostati na tome. Ako ste se oboje zabavili i slažete se da to ne ugrožava vaš prijateljski odnos - od sada imate prijateljstvo s privilegijama!

Ali, čak bi se i to trebalo moći vratiti u normalno prijateljstvo u bilo kojem trenutku ako jedan ili oboje to žele. Naravno, moguće je i da oboje osjećate više jedno prema drugome i da ste se stoga i upustili u seks. Tada biste trebali odmjeriti izglede za vezu.

Suočavanje s ljubomorom

Prijateljstvo plus može se shvatiti kao modificirani oblik otvorene veze. Barem u slučaju kada upoznate i druge seksualne partnere, a možda čak i imate aferu ili vezu s nekim. Ako ste u prošlosti uvijek strastveno pričali o svojim spojevima, to sada može postati kritično. Možda netko postane ljubomoran i zaljubi se brže nego što želi.

Prijateljstvu biste trebali dodati taj „plus“ jedino ako doista nemate žestoke rasprave o implementaciji ovog modela veze, ako trenutačno ne želite vezu i ako vas ljubav ne zanima.

Kopirati
Drag cursor here to close