Neočekivane zamke

''Podle'' stvari zbog kojih stalno žudite za šećerom

Lifestyle / Seksualnost | 12. 09. 2017. u 09:38 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prestanak konzumiranja šećera jedan je od trendova vrijedan pokušaja.

Šećer sadrži 16 kalorija u čajnoj žličici, iako to ne zvuči mnogo može se unositi u većim količinama, a ne pruža hranjive tvari. Dodatne kalorije povećavaju rizik od pretilosti i dijabetesa.

Naš organizam naviknut je na unos slatkih namirnica, zbog toga naglo odricanje može uzrokovati glavobolje, tjeskobu i promjene raspoloženja. Nutricionisti preporučuju da se odvikavate korak po korak kako bi tijelo imalo dovoljno vremena da se prilagodi, piše Ordinacija.hr.

Ovu su neočekivane zamke zbog kojih želite još više šećera u prehrani... Naučite? ?koje su kako biste lakše mogli započeti proces odvikavanja ili barem smanjili unos ove namirnice.

Pijete previše kave

Ta dupla kava koja vam ujutro pričinjava zadovoljstvo, u stvari može činiti više štete nego mislite. Nedavna studija u časopisu "Znanost hrane" donosi zaključak kako previše kofeina može poremetiti okusne pupoljke koji će hranu percipirati kao nedovoljno slanu. Kada ne osjećate šećer, želite ga dodati još... Ako vam se želja za slatkim javlja najčešće nakon kave, možda biste trebali razmisliti o promjeni navika...

Konzumirate umjetna sladila

Umjetna sladila su često slađa od običnog šećera a njihovom konzumacijom učite okusne pupoljke da se "navuku" na jako sladak okus. Drugim riječima, nakon korištenja umjetnih sladila, šećer nije dovoljan pa ćete samo dodavati još. Zaključak – smanjite konzumaciju umjetnih sladila.
Uživate u krivim ugljikohidratima

Važno je znati kako su ugljikohidrati jedan od osnovnih sastojaka naše prehrane, a dijelimo ih na one loše i dobre, odnosno jednostavne i kompleksne. Razlika između ovih vrsta ugljikohidrata je to što jedne imaju visoki glikemijski indeks, a drugi niski. Visoki glikemijski indeks ima hrana poput krekera, bijelog kruha i kolača te u sekundi povisiti razinu šećera u krvi koja će jednako brzo i opasti i tada slijedi čežnja za šećerom. Trik je u tome da se konzumira hrana koja će razinu šećera u krvi držati pod kontoro?lo?m.

Kopirati
Drag cursor here to close