Kakav otac, takav sin

Muškarci čiji su očevi bili nevjerni, vjerojatnije će varati svoje žene

Lifestyle / Seksualnost | 27. 06. 2011. u 12:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako želite provjeriti hoće li vas muž varati, mogli biste pokušati saznati kako se ponašao vaš svekar. Novo istraživanje tvrdi kako se varanje prenosi u obitelji, barem kad je riječ o muškarcima i potvrđuje staru poslovicu 'kakav otac, takav sin'. Uostalom, mnogi slavni preljubnici, uključujući Tigera Woodsa i Ryana Giggsa imali su očeve 

Studija, koju su proveli češki znanstvenici, zaključuje da su i muškarci i žene skloni preljubu, no da će češće u vezi švrljati muškarci čiji su očevi iznevjerili njihove majke i koji su prevari svjedočili kao djeca.

Voditelj istraživanja Jan Havliček ističe kako na kćeri ne utječe nevjera njihovih majki na isti način. Havliček objašnjava kako dječaci odrastaju promatrajući svijet oko sebe i na primjerima uče što je prikladno.

U tom je smislu otac ključna figura po kojoj definiraju što je dobro ili loše. Znanstvenici s Karlova sveučilišta u Pragu regrutirali su za potrebe istraživanja 86 parova te ispitivali razinu povjerenja u njihovim vezama, njihove stavove prema seksu te slučajeve nevjere u obiteljima.

Martie Hasleton, psiholog sa Sveučilišta u Kaliforniji, kaže kako se činjenica da kćeri nisu pogođene nevjerom na isti način kao i sinovi može objasniti genetikom.

Sugerira kako zgodni očevi obično imaju sinove koji također izgledaju privlačno, a takvi ljudi obično imaju više prilika za prevaru.

Atraktivne kćeri atraktivnih majki drukčije se ponašaju, tvrdi. 'Djevojke koje su privlačnije neće nužno biti nevjerne, one vjerojatno same traže kvalitetnije partnere.' 

Muškarci i žene, naime, traže različite stvari u odnosima te svoju privlačnost koriste na različite načine: muškarci za uživanje u seksualnoj raznolikosti, a žene za izabiranje najboljeg partnera i oca svoje djece.

Češko istraživanje podupire ideju da muškarce prema preljubu više motivira seks od žena.

Havliček tvrdi da činjenica je li muškarac zadovoljan i sretan u svom odnosu nema utjecaja na vjerojatnost da će varati svoju ženu. Muškarci obično ulaze u preljub zato što žele seks i veći broj seksualnih partnerica, a ne zato što su im dosadile njihove supruge. 

Međutim, žene će ući u preljub ako su nezadovoljne nekim aspektom svog odnosa. Havliček vjeruje kako žene u nevjeri žele pronaći novog partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close