Pomoć u prirodi

I hrana može pomoći s libidom - pogledajte koja

Pazite što jedete imate li problema s libidom, neka vam hrana može pomoći.
Lifestyle / Seksualnost | 31. 08. 2023. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kratkoročni problemi sa seksualnom željom obično su uzrokovani stresom ili hormonalnim promjenama i tu vam može pomoći prehrana. Radi li se o dugotrajnijem problemu, posjetite liječnika.

Libido je glavni pokretač vašeg seksualnog života, on doslovno znači žudnja. Postoje brojni razlozi zbog kojih može pasti, a problem može biti kratkoročan i dugoročan.

Radi li se o dugoročnom nedostatku želje za seksom, moguće je da su u pitanju drugi zdravstveni problemi. Uzrok može biti nedostatak nekih vitamina, menopauza, depresija, bolesti srca, problemi sa štitnjačom, erektilna disfunkcija…

Također i uzimanje nekih lijekova može utjecati na smanjenje libida.

Lijekovi za autoimune bolesti ili astmu mogu smanjiti proizvodnju testosterona i uzrokovati smanjenu seksualnu želju. Tu su također neki lijekovi protiv tjeskobe i određeni diuretici, kažu stručnjaci.

Ukoliko je riječ samo o kratkročnom problemu smanjenja seksualnog nagona razlozi obično leže u stresu, užurbanom načinu života, poremećaju hormona ili čak nečem tako benignom kao što je prehlada.

U tom slučaju, kad nije u pitanju veći zdravstveni problem, može vam pomoći prehrana. Stručnjaci kažu kako hranjive tvari u određenim namirnicama mogu povećati libido te poboljšati raspoloženje

Cink

Vjerojatno ste čuli za afrodizijačka svojstva kamenica, a razlog tome je što su bogate cinkom. On može biti posebno važan u muškoj plodnosti jer pomaže u regulaciji razine testosterona. Također povećava protok krvi, što može pomoći u protoku krvi u spolne organe.

Studija iz 2018., pokazala je da nedostatak cinka ima negativan učinak na razinu testosterona. Samo jedna porcija kamenica osiguarat će 673 posto dnevnih potreba za cinkom.

Ipak, ako niste ljubitelj mekušaca probajte jastoga ili raka koji su također prepuni cinka. Nemorska hrana bogata cinkom je govedina, svinjetina, pečeni grah te sjemenke bundeve

Lubenica

Neke studije pokazale su da lubenica može pomoći kod erektilne disfunkcije jer je bogata vitaminom B, koji jača izdržljivost i potiče proizvodnju energije.

Masna riba

Smatra se da masna riba, poput lososa, sardina, tune i skuše, potiče plodnost i seksualnu želju. Jedno istraživanje je pokazalo da su parovi koji jedu ribu dva puta tjedno 22 posto intimniji od onih koji je ne jedu.

Losos je poznat po tome što sadrži omega-3 masne kiseline koje su korisne za srce, a pomoći će i u održavanju zdravog seksualnog života.

Omega-3 pomaže u sprječavanju nakupljanja plaka u arterijama, što potiče zdrav protok krvi u cijelom tijelu, pa tako i u spolnim organima. Također, zdrav krvožilni sustav smanjuje rizik od određenih bolesti koje oštećuju spolnu funkciju.

Riba je također odličan izvor proteina, vitamina B12, vitamina D i željeza, a sadrži i cink.

Jagode

Jagode su pune vitamina C, koji je izvrstan za jačanje libida, posebno kod muškaraca. Vitamin C podržava muške hormone, jača uzbuđenje i izjednačava hormone stresa, tvrde stručnjaci.

Orašasti plodovi i sjemenke

Indijski oraščići i bademi puni su cinka, dok mnoštvo zdravih grickalica sadrži L-arginin koji pospješuje protok krvi. Orasi su dvostruko korisni jer su također bogati omega-3 masnim kiselinama.

Osim spomenutih probajte i:

  • sjemenke bundeve
  • Sjemenke suncokreta
  • pekan orasi
  • Lješnjaci
  • kikiriki
  • Cikla

Bogata je antioksidansima i vitaminima, a ima i visok udio dijetalnih nitrata, što znači da može poboljšati vaš seksualni život.

Dijetalni nitrati proširuju krvne žile, što poboljšava protok krvi, a to ima blagotvoran učinak na kontrakciju mišića. Zbog toga neki sportaši koriste nitrate za poboljšanje performansi. Ti isti mehanizmi bi, u teoriji, mogli pomoći u poboljšanju protoka krvi i izdržljivosti tijekom seksa, a poboljšat će i zdravlje srca u cjelini.

Nitratima su bogati još:

  • špinat
  • rikula
  • zelena salata
  • celer
  • rotkvica
Kopirati
Drag cursor here to close