Humanitarna akcija

Violeta i Bingo zajedno u borbi protiv raka dojke

Lifestyle / Putujte s nama | 28. 04. 2016. u 11:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupovinom Violetinih proizvoda u Bingo centrima kupci su mogli pomoći ženama oboljelima od raka dojke. Ovom humanitarnom akcijom prikupljena su sredstva za mamografske preglede u ruralnim sredinama. Stoga su u četvrtak 28. travnja predstavnici Violete i Binga sudjelovali prilikom obavljanja pregleda u selu Brnjić kod Kaknja te su uručili ček u iznosu od 7.500 KM za projekt Osnaživanja zdravlja žena (WHEP) i događaj „Race for Cure“. Doniranim iznosom pomažemo u pregledu više od 200 osoba čime spašavamo živote.

Navedena udruga bori se protiv karcinoma dojke, a jedna od njihovih aktivnosti je i svjetski poznata Šetnju za ozdravljenje, Race for cure. U listopadu prošle godine u Bosni i Hercegovini šetnja se održala u Sarajevu sa sudionicima iz 30 gradova, uz podršku predstavnika veleposlanstava, vlade i javnih osoba, a neki od gradova su Zenica, Zavidovići, Široki Brijeg, Hadžići, Jajce, Bužim, Bihać, Mostar, Banja Luka, Goražde, Livno, Cazin, Višegrad, Orašje, Kaknj, Visoko, Tuzla, Bugojno, Gradiška, Kiseljak, Istočno Sarajevo, Brčko i drugi.
Karcinom dojke najčešća je maligna bolest kod žena, stoga smo zadovoljni što će na opću korist u zemlji sredstva ove akcije pomoći u prevenciji nastanka bolesti.

„Vrlo važno je da se diže svijest važnosti obavljanja mamografskih pregleda pogotovo u ruralnim sredinama gdje ženama nije dostupan mamograf, stoga Violeta podržava ove preglede kako bi se na vrijeme mogao spasiti ljudski život od ove zloćudne bolesti. „ rekla je Merima Grizić, Violeta d.o.o. voditeljica poslovnice Vitez .

Nela Hasić, Regionalna direktorica WHEP- programa osnaživanja zdravlja žena izrazila je zahvalnost kompanijama što su prepoznale značaj pregleda u ruralnim sredinama: „Zahvaljujući ovoj donaciji, vise od 200 osoba će dobiti besplatan mamografski pregled, mjerenje šećera i tlaka, kao i edukaciju o zdravlju žene. Također na nekim od lokacija osiguravamo ženama i PAPa testove, kao i mjerenje gustoće kostiju. Važno je naglasiti da smo uvijek u ruralnim sredinama gdje ženama nije dostupan mamograf i većini žena je ovo prvi put da rade mamografski pregled. Zahvalni smo Violeti i Bingu na ovoj velikodušnoj donaciji koja će pomoći da se što veći broj žena pregleda i da se poveća svijest o važnosti preventivnih pregleda.“

„Karcinom dojke je jedan od vodećih uzroka prijevremene smrti kod žena, ali svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti. Ovim projektom želimo omogućiti ženama u ruralnim sredinama besplatne mamografske preglede jer se jedino možemo zaštiti pravovremenom prevencijom.“ Kazala je Amna Džambić, predstavnica kompanije Bingo doo Tuzla.

Obje kompanije nastavljaju zajednički raditi na društveno-odgovornim aktivnostima, uz aktivno sudjelovanje svojih kupaca.

Kopirati
Drag cursor here to close