Dajana Dangubić

Rekorderka sa Starog mosta: Žene su mnogo sposobnije

Lifestyle / Putujte s nama | 22. 08. 2014. u 08:52 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ona je mlada i neustrašiva, jedna je od sedam žena koja je skočila sa Starog mosta u Mostaru, a na ovogodišnjim skokovima upisala se u povijest kao prva žena koja je to ponovila tri puta.

Riječ je o 24-godišnjoj Dajani Dangubić iz Konjica, kojoj je adrenalin utkan u krvi.

Skokovi su ljubav

''Skokovi su za mene ljubav, jer je neopisiv mix osjećaja u tijelu u trenutku kada se pripremam popeti na most. Volim adrenalin, i način na koji se javlja iz straha i uzbuđenja, način na koji me pokreće i nosi. Osjećam da probijam barijere i pomjeram granice svojim mogućnosti, jer trudim se da živim svoje snove, postavljam si male ciljeve i konstantno radim po osjećaju stvari koje me čine sretnom. Iz dana u dan se trudim biti bolja verzija sebe, a skok je samo jedan čimbenik lanca koji gradim svojim sportskim angažmanom da bih bila ispunjena ja i moj život'', rekla je Dajana u razgovoru za Bljesak.info.

Ljubav prema skokovima, je kako nam je ispričala počela još u djetinjstvu s ocem. Dajanu i njezinog brata Danka, koji je jedan od najboljih skakača u kazan, njihov otac je često vodio na kupanje na Neretvu.

''Tako smo se penjali po stijenama i skakali, brat na glavu, a ja skok zvani ''iglica''', prisjeća se Dajana.

Kada je diplomirala na Agromediteranskom fakultetu u Mostaru, Dajani se pojavila želja za skokom sa Starog mosta, jer je kako kaže u Mostaru htjela ostaviti dio sebe.

Skokovi s porukom

''Tada sam odlučila skočiti sa Starog koji je za bio velik izazov. U meni se tada odigrala prava mala debata, zašto skočiti, a zašto ne, razgovarala sam i s bratom. Nakon prvog skoka već iduće godine je uslijedio drugi, a ove godine sam se upisala u povijest s trećim skokom'', ponosno je istaknula Dajana, napominjući kako njezini skokovi uvijek nose poruku. Dajana je prošle godine skokom ukazivala na JMBG prosvjed, a ove godine je nosila transparent s natpisom 'Free Gaza'.

''Velika želja mi je da se u BiH počne shvaćati da smo mi žene mnogo sposobnije i moćnije od jedine uloge za koju nas smatraju sposobnim a to je majčinstvo, pored toga hrabre smo i sposobne ma mnogo stvari'', kazala je Dajana ističući kako hrabrost za skok nije teško pronaći te da najvažnija stvar pri skokovima koncentracija.


Foto: Bljesak.info

''Uvijek uzmem par minuta za postizanje potpunog mira u sebi, kada stanem na skakaonu ili most, duboko udahnem, kroz glavu provučem svu tehniku kako da izvedem skok, pustim uzbuđenje i adrenalin da me 'voze' i 'nose' zatvorim oči, opuštam se psihički, a tijelo ukočim u let i letim. Let traje nevjerojatno kratko, par sekundi, a svaki put imam osjećaj kao da traje cijelu vječnost. U sebi ponavljam, zategni se, čvrsto, još malo, još malo, ispravi se , ruke čvrsto i bumm osjetim vodu. I tako uvijek ponavljam u tijeku leta komande sebi samoj , pratim otvorenih očiju let do trenutka kad osjetim da upadam u vodu'', opisala nam je Dajana kako se psihički priprema i osjeća tijekom skoka.

Fizičke pripreme za skokove nikada nije radila, osim teretane u koju ide gotovo svaki dan, jer je za nju najvažnija psihička ravnoteža i mogućnost da uz glazbu i osjećaj adrenalina uspije naći mir osjeti sigurnost u sebi i polet.

Iako je prvi led probila na skokovima s mostarskog Starog mosta, Dajana je ove godine odlučila isprobati i skakaonice u regiji.

Upisana u povijest kao prva žena na skokovima u regiji

''Nastupala sam u Mojovcu, te ostala zapisana u njihovom gradu kao prva djevojka koja je skočila sa mosta visine 17 metara. Dobila sam i pehar za taj revijalni skok, koji mi je uspomena na hladnu Taru i skok. Zatim sam bila u Užicama, Kragujevcu, Banja Luci, naravno u Mostaru i za kraj sezone skokova ušla sam u povijest Jajca kao prva djevojka koja je skočila s vodopada, na prvim skokovima s istog'', ispričala nam je svoje pothvate u skokovima.


Mojkovac 18 metara prva nagrada za revijalni skok

Životni sport - olimpijsko dizanje tegova

No skokovi nisu životni sport ove dvadesetčetverogodišnje sportašice.

''Inače se profesionalno bavim olimpijskim dizanjem tegova i treniram taj sport od 13 te godine. To je moj životni sport, moj ispušni ventil, radost. Do sada sam postigla par zapaženih rezultata, a posebno sam ponosna na status državne prvakinje u kategoriji 53 kg s oborenih sedam državnih rekorda prije par mjeseci, zahvaljujući velikom zalaganju trenera Almira Karkelje i napornim treninzima''.

No svaka vrsta sporta i opuštanja u prirodi Dajani je draga, pa tako voli planinariti , kampirati, penjati se po stijenama, bavi se biciklizmom, brdskim biciklizmom, trčanjem, odbojkom. Isprobala je i paragliding, karting, rafting, paintball,…

''Volim prirodu, pa često uzmem šator i pobjegnem od civilizacije na par dana , da napunim baterije s društvom. Što se tiče adrenalinskih sportova brat i ja smo nabavili jednu 'igračku' flyjummper pa ponekad odem na stadion ovdje u Konjicu i skakućem, te si priuštim dozu adrenalina. Pored navedenih sportova koje sam probala u skorijoj budućnosti planiram u Sloveniji kod prijatelja ispuniti si želju sa skokom s 30.00 metara s padobranom. A naravno i bungee jump mi je jedna od još neispunjenih želja'', rekla je.


Uzice 17 metara Željeznički most

Kako nam je ispričala ova mlada ljubiteljica adrenalina, snagu, volju i motiv izvlači iz životne priče pokojnih roditelja, a podrška su joj njezin brat i ljubav.

Svim djevojkama koje imaju želju za sličnim adrenalinskim iskustvima Dajana poručuje se snaga skriva u njima.

Žena si, možeš sve!

''Ispunjavajte si želje, i malim pločicama gadite svoj put, bez obzira koliko to čudno bilo za druge. Žena si možeš sve! Samo stisni zube i probijaj led, a snaga je u nama. Uradite to! Tek tada ćete biti u potpunosti svjesni svoje sposobnosti, snage, sreće, zadovoljstva, moći, psihičkog blagostanja i samopouzdanja. Život je jedna velika pozornica, ali bitno je da naučite pljeskati sami sebi, vjerujte u sebe, radite naporno i predano i nikad ne dozvolite da vam neko izbriše osmijeh s lica. Svaki rad prije ili kasnije bude nagrađen, bitno je ustrajati. Svaka ostvarena želja je radost i još jedna kockica ka sretnom životu, da ponovim 'snaga je u vama!'", poručila je Dajana.

Kopirati
Drag cursor here to close