Apel za pomoć

Izbjeglice u Salakovcu: Žive u nehumanim uvjetima i kupaju se na otvorenom

Lifestyle / Putujte s nama | 19. 02. 2015. u 16:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U bivšem naselju SORA Neretva u mostarskom Salakovcu nalazi se 15 izbjeglica iz BiH koji žive u nehumanim uvjetima. Nemaju hrane, a potrebne su im i higijenske potrebštine. Iako zajedno živi 15 osoba oni imaju samo jedan zajedničku kupaonicu. Kupaju se u otvorenoj kupaonici bez obzira na hladnoću.

''Tu ima 15 izbjeglica iz BiH, koji žive u nenormalnim uvjetima, s jednom zajedničkom kupaonicom izvan zgrade, koji je u napola ruševnom stanju. Tim ljudima je prijeko potrebna hitna pomoć u hrani, odjeći, obući, higijenskim artiklima i efikasnim otrovom za "puh" miševe koji su veličine manje mačke'', rekao je za Bljesak.info Nedžad-Ričina Asović humanitarac i predsjednik Udruženja građana ''Moj Mostar'', koji apelira da se pomogne ljudima koji mjesečno dobiju samo jedan paket hrane.

Prema Nedžadovim riječima, izbjeglice su iz Ljubinja, Trebinja, Gackog, Ljubuškog i Stoca i radi se o tri-četiri obitelji i nekoliko samaca. Oni mjesečno dobiju jedan samo jedan paket hrane, što im nikako nije dovoljno za preživjeti, a ne hrane se ni u javnoj kuhinji. Kako bi pomogli građanima na rubu gladi Nedžad je organizirao akciju pomoći za ljude u bivšem naselju SORA.

''Svi oni koji žele pomoći, neka mi se jave radi koordinacije akcije kako ne bi donosili ono što im nije potrebno. Javite mi se s vašom željom i mogućnostima na email: [email protected] ili na telefon 062 151 001'', apelira Nedžad.

Nedžad je rekao kako se 500 metara od izbjeglica iz BiH nalazi izbjeglički kamp u kojem se nalaze strani državljani s Kosova, iz Srbije, Sandžaka.

''Ima oko 50 osoba koji nisu državljani BiH i njima su sređeni dokumenti i mogu legalno napustiti BiH. Oni imaju dobar smještaj, tri obroka dnevno i nešto novca za osobne potrebe, za razliku od izbjeglica iz BiH koji žive u nenormalnim uvjetima'', zaključuje Nedžad.

Kopirati
Drag cursor here to close