Waterloo

Zar je toliko prošlo - ABBA slavi 50 godina od pobjede na Eurosongu

Članovi grupe Abba bjavili su fotografiju s Eurosonga i zahvalili se obožavateljima.
Lifestyle / Zabava | 06. 04. 2024. u 22:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedska grupa ABBA, koju su 1972. osnovali Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad i Agnetha Fältskog, pobijedila je na Eurosongu u travnju 1974. godine s pjesmom Waterloo. Povodom 50. godišnjice pobjede na najpoznatijem glazbenom natjecanju grupa se oglasila na Instagramu. Objavili su fotografiju s Eurosonga i zahvalili se obožavateljima.

"Malo je vrtoglavo pomisliti da su milijuni vas, koji su nas prvi put gledali u finalu Eurosonga 1974., prenijeli našu glazbu ne na jednu generaciju, nego na nekoliko njih. Dokaz za to vidimo svaki put kad netko od nas posjeti Abba Voyage u Londonu i upravo zbog toga možemo proslaviti 50. obljetnicu tog događaja znajući da naše pjesme još uvijek odjekuju diljem svijeta", napisali su u zajedničkoj objavi.

Video: Abba- Waterloo

Zahvaljuju se fanovima

"Teško je shvatiti da je prošlo 50 godina otkako smo nas četvero čekali iza pozornice na presude svih žirija diljem Europe u Brightonu. A što su bili naši snovi tijekom tih napetih trenutaka i kaosa nakon pobjede? Četiri različita sna, bez sumnje, ali kakvi god da su bili, koliko god veličanstveni bili, stvarnost ih je nadmašila, to je sigurno", dodali su.

"Mnogi od vas bili su uz nas od početka i prate nas od tada, više od pola stoljeća. Glazba koju otkrijete i zavolite dok odrastate ostaje uz vas zauvijek. Dijelimo to iskustvo s vama i znati da je naša glazba postala konstanta u vašim životima je prekrasna stvar", kazali su.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ABBA (@abba)

Zahvala fanovima

Zahvalili su se svim obožavateljima diljem svijeta.

"Tijekom godina bili smo blagoslovljeni vašom ljubavi. Želimo reći hvala za ono što nam dajete. Ovo je sretan i istovremeno svečan trenutak i možemo se samo nadati da razumijete koliko smo duboko zahvalni za dugu, uspješnu karijeru i vašu nepokolebljivu odanost i podršku kroz godine. Hvala vam", zaključili su.

Inače, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad okupili su švedsku pop-senzaciju 1972. godine, a nazvali su grupu po prvim slovima svojih imena - ABBA.

Priča iza reflektora nije bila toliko lijepa kao ona koju su predstavljali u javnosti.

Video: Dancing queen

Agnetha se zaljubila u budućeg kolegu iz benda Bjorna Ulvaeusa kada je imala tek 19 godina nakon što su se sreli u jednom kafiću. Vjenčali su se godinu kasnije, a 1972. godine s još jednim parom osnovali su grupu ABBA. Radilo se o Anni-Frid Lyngstad i Bennyju Anderssonu. Grupa se nakon Eurosonga vinula u glazbene visine, a tijekom narednih su godina objavili kultne singlove "Super Trouper", "Dancing Queen", "Waterloo", "The Winner Takes it All", "Mamma Mia" i brojne druge te su postali jedan od najpoznatijih bendova 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Komplicirane osobne priče

Iza blistave vanjštine njihove osobne priče postajale su sve kompliciranije. Oba su se para rastala, jedan 1980. godine, a jedan godinu kasnije. Ipak, grupa se nije razišla do 1982. godine. Agnetha je bila najpopularnija članica slavne švedske grupe, a rastava i raspad benda na nju su najviše utjecali. Upravo nju fanovi krive jer se ABBA više nikada nije okupila, no trebalo je proći mnogo godina da pjevačica prijeđe preko svega što se dogodilo.

"Bila je emocionalno uništena nakon razvoda i nije joj bilo lako. Imaju dvoje djece, a i sve se događalo pred publikom s obzirom na to da su tada bili na vrhuncu slave kao bend", rekla je prije nekoliko godina njezina prijateljica u intervjuu. Bjorn je tjedan dana nakon rastave već imao novu djevojku, a Agnetha je bila na rubu sloma te je krenula psihologu.

Upravo u tom periodu grupa ABBA napisala je i objavila pjesmu "The Winner Takes It All", koju fanovi još danas slušaju tijekom prekida veza. Izvor blizak paru tvrdi kako je Agnetha svaki put kada bi pjevala tu pjesmu morala pronaći veliku snagu da određene stihove zapjeva a da se ne rasplače.

Video: The Winner Takes It All (1980) 

Bend se ponovno našao nakon turneje u studiju 1982. godine, no svi su shvatili da im više uopće nije zabavno surađivati jer je bilo previše emocija u svemu.

Svi članovi benda komentirali su kasnije kako su imali brojne probleme, a na svjetskim su se turnejama mučili i s engleskim jezikom, bez obzira na to što su im sve pjesme na engleskom. Na kraju se ni pjevačice nisu više slagale, stoga ne čudi što se bend razišao.

Agnetha se za drugog supruga Tomasa Sonnenfelda udala 1990. godine, a njihova veza nije bila javna sve do razvoda tri godine kasnije. Nakon njega započela je vezu s vozačem kamiona koji ju je dvije godine uhodio. Kada su prekinuli, pjevačica je od policije tražila zabranu prilaza.

Prvi put nakon raspada benda članovi grupe ABBA javno su se susreli tek na premijeri filma "Mamma Mia" 2008. godine u Stockholmu. Sva četiri člana kultnog švedskog benda ABBA 2022. godine su se okupila u Londonu po prvi puta od 1982. godine, na premijernoj večeri njihovog virtualnog spektakla Voyage. 

Kopirati
Drag cursor here to close