Alice Cooper slavi 75. rođendan

Već više od pola stoljeća je prvokativan, šokantan, bučan i - našminkan!

Nekoliko puta sastav je mijenjao ime, da bi 1968. postali Alice Cooper, nazvani prema "vještici" koja je živa spaljena u vrijeme inkvizicije. Vincent Furnier tada je odlučio promijeniti ime i osobno postati Alice Cooper.
Lifestyle / Zabava | 04. 02. 2023. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki rock glazbenik Alice Cooper rođen je na današnji dan prije 75 godina, 4. veljače 1948. u Detroitu.

Njegovo je pravo ime Vincent Damon Furnier, a kasnije ga je promijenio u Alice Cooper, nakon raspada istooimene grupe koju je vodio.

Glazbenu karijeru započeo je sredinom šezdesetih na vrlo neobičan način - osnovao je grupu Earwigs koja je ismijavala Beatlese i njihove frenetične fanove. Nedugo kasnije, Earwigs su prerasli okvire parodije i postali pravi sastav, sa svojim pjesmama.

Nekoliko puta mijenjali su ime, da bi 1968. postali Alice Cooper, nazvani prema "vještici" koja je živa spaljena u vrijeme inkvizicije. Vincent Furnier tada je odlučio promijeniti ime i osobno postati Alice Cooper.

Iako o razlozima za odabir tog imena postoji nekoliko priča, sam Cooper najčešće je odabir obrazlagao ovako: "Alice Cooper je tako sveameričko ime. Svidjelo mi se što su, u početku, ljudi vjerovali da je Alice Cooper plavokosa folk-pjevačica."

Video: Alice Cooper - Poison

Cooperove glazbene i scenografske koncepcije užasnule su javnost na način koji je u današnje vrijeme teško razumjeti. U doba kada su hippie ideje o slobodnoj ljubavi i širenju percepcije izazivale užas u američkoj javnosti, a diskografske kuće uglavnom nisu željele objaviti ništa što bi pretjerano vrijeđalo američki ukus, Alice Cooper prskao je publiku krvlju, otkidao glave lutkama, organizirao glumljena klanja na pozornici...

U početku, i šira publika i kritika dočekali su grupu jednako - s gađenjem i odbijanjem. Nakon samo nekoliko izvedenih pjesama, jedan od prvih koncerata Alica Coopera bio je prekinut jer su svi prisutni, osim grupe jasno, otišli. Gotovo svi prisutni.

Ostao je jedino Frank Zappa, kojeg je ono što je vidio impresioniralo - Zappa je zaključio da svatko tko je sposoban izazvati toliko snažnu reakciju publike - pa čak i negativnu - zaslužuje pozornost. I ponudio je sastavu ugovor.

Alice, Michael Bruce (gitara), Glen Buxton (gitara), Dennis Dunaway (bas-gitara) i Neal Smith (bubnjevi) snimili su prvi album 1968. - "Pretties For You" nije postigao veći uspjeh, kao niti njegov sljedbenik, "Easy Action" - razlog tome je vjerojatno pomalo ekscentrična priroda tih albuma - oba su vrlo eksperimentalna i neobična.

Video: Alice Cooper - Alice Cooper - School's Out (from Alice Cooper: Trashes The World)

Uspjeh je stigao kada su Cooper i Bruce, autori većine materijala, prihvatili nešto konvencionalniji način pisanja. Medijska pompa oko "bolesnih" nastupa grupe sve je više budila znatiželju kod javnosti, a znatiželja je polako potisnula zgražanje u drugi plan.

Pored toga, treći album Alice Coopera, "Love It To Death" ponudio je mnogo konvencionalniji glazbeni izraz - većina pjesama napisana je u formi standardnog hard rocka, s čestim elementima parodije.

Stihovi su, međutim, ostali britki. Cooper je osvojio publiku pišući iz pozicije buntovnog, ali zbunjenog tinejdžer - teko je pjesma "I'm Eighteen" s "Love It To Death" postala prvi veliki hit grupe.

Pored te, uvjetno rečeno "socijalne" tematike, Alice je obradio niz drugih tema, koje su čak i u vrijeme "flower-power" revolucije ostale netaknute, uglavnom zbog toga što su bile potpuno suprotstavljene osnovnim hippie idejama.

Video: Alice Cooper - Feed My Frankenstein (Official Video)

Nakon "Love It To Death" superuspješni albumi su se redali - "Killer", "School's Out", "Billion Dollar Babies"... Pored glazbe, Alice Cooper detaljno je razvijao i vizualnu prezentaciju svog rada. Koncertne nastupe bazirao je na ideji katarze - kroz svaki nastup glumio je razne zločine, da bi na kraju bio "smaknut" - najčešće na vješalima ili giljotinom.

Posebno se posvetio i omotima ploča. "School's Out" ploča prodavala se u maloj školskoj klupi, omot je vjerno oponašao drveni stol s lažnim metalnim nogama, a sama ploča bila je omotana u ženske gaćice od papira.

"Billion Dollar Babies" omot oponašao je golem novčanik od zmijske kože, unutar kojeg se nalazila lažna novčanica od milijun dolara.

Velik uspjeh ovih albuma osigurali su hitovi "Under My Wheels" i "Desperado" s "Killer", "School's Out" s istoimenog albuma, "Billion Dollar Babies" (duet s pop zvijezdom Donovanom), "Elected" i "No More Mr. Nice Guy" s "Billion Dollar Babies"...

Preporučuje se pročitati OPŠIRNIJE

Video: Alice Cooper - Love's A Loaded Gun
Kopirati
Drag cursor here to close