''Putem svile''

The Guardian o Mostaru: Kupole i minareti džamija perforiraju gradski horizont

Fotograf Wilton-Steer u fotoreportaži ''Od Londona do Pekinga na starom Putu svile'' snimio je fotografije na putovanju od 16.000 kilometara kroz 16 zemalja
Lifestyle / Zabava | 16. 05. 2021. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Mostaru sam prvi put čuo ezan, muslimanski poziv na molitvu. Kupole i minareti džamija iz osmanskog doba perforiraju gradski horizont'', naveo je u svom putopisu fotograf Christopher Wilton-Steer kojeg je u četvrtak objavio britanski The Guardian.

Fotograf Wilton-Steer u fotoreportaži ''Od Londona do Pekinga na starom Putu svile'' snimio je fotografije na putovanju od 16.000 kilometara kroz 16 zemalja. ''Ove slike prikazuju gradove, krajolike i ljude duž trgovačke rute - i slobodu prekograničnog putovanja prije Covida'', kazao je.

Na putovanje iz snova, kako je kazao, od Londona do Pekinga krenuo je 2019. godine. To je putovanje, tvrdi, koje se danas čini nezamislivim.

 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 

Objavu dijeli The Guardian (@guardian)

''Putujući kopnom, želio sam iskusiti prijelaze između kultura, razumjeti više o onome što nas povezuje. Također me zanimalo naslijeđe razmjene duž trgovačkih putova Puta svile koje su nekoć povezivale Kinu sa zapadom'', naveo je Wilton-Steer.

Prva destinacija putovanja bila mu je Venecija, odakle je prešao Jadran do Pule i unajmljenim automobilom krenuo duž dalmatinske obale do Crne Gore preko Bosne i Hercegovine. Posjećujući BiH, posjetio je i Mostar. Nakon čega nastavlja putovanje do Turske.

''Da bih stigao do Istanbula, cik-cak sam prelazio Balkan preko tri uzastopna 10-satna putovanja vlakom. Prvi od njih - od Podgorice do Beograda - prelazi 435 mostova i prolazi kroz 254 tunela'', napisao je. Od Turske je potom doputovao sve do Kine.

Inače, The Guardian navodi kako je ''Put svile: živa povijest'', izložba fotografija Christophera Wilton-Steera koju je predstavila Zaklada Aga Khan. Izložba je otvorena do 16. lipnja 2021. godine na Granary trgu u Londonu.

Kopirati
Drag cursor here to close