Ništa neće biti isto

Slavni političari, glazbenici i glumci koji su napustili svijet u 2021. godini

Veliki broj poznatih napustio nas je u 2021. godini.
Lifestyle / Zabava | 31. 12. 2021. u 15:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, britanski princ Filip, francuski glumac Jean-Paul Belmondo i bubnjar engleskog sastava Rolling Stones Charlie Watts neki su od slavnih osoba umrlih 2021. godine.

Početkom travnja u dvorcu Windsor umro je britanski princ Filip, suprug kraljice Elizabete II. koji je bio uz nju 69 godina. Filip nije imao velike ovlasti, no smatralo ga se vrlo važnim za britansku monarhiju. Umro je u dobi od 99 godina.

Nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir i ugledni veteran borbe protiv aparthejda u Južnoafričkoj Republici, preminuo je u dobi od 90 godina na samom kraju godine.

Mjesec dana ranije umro je njegov sunarodnjak Frederik Willem de Klerk, također nagrađen Nobelovom nagradom. Posljednjeg bijelog predsjednika JAR-a neki smatraju zaslužnim za dovršavanje sustavnog rasizma u toj afričkoj zemlji, dok drugi tvrde da je on od tog sustava značajno profitirao.

U godini na isteku preminuo je i Colin Powell, prvi Afroamerikanac na položaju američkog državnog tajnika. Bivši nagrađivani vojnik, sudionik Vijetnamskog rata, ostao je kontroverzan zbog svog zalaganja za američku invaziju na Irak.

U lipnju je umro i Donald Rumsfeld, ministar obrane u razdoblju terorističkih napada 11. rujna i invazije na Irak koja je završila njegovu karijeru na tom položaju.

Američku politiku 2021. je napustila i jedna medijska ličnost – legendarni televizijski voditelj Larry King koji je tijekom šest desetljeća duge karijere vodio oko 50 tisuća intervjua, piše BBC.

bel"Francuska je izgubila nacionalno blago“, napisao je predsjednik Emmanuel Macron u rujnu nakon smrti Jean-Paula Belmonda. Karizmatični predstavnik francuskog novog vala umro je u 88. godini.

Svijet je u 2021. izgubio i Christophera Plummera, najpoznatijeg po ulozi kapetana Von Trappa u filmskom klasiku „Moje pjesme, moji snovi“.

Napustila su nas i dva miljenika iz televizijskih serija – John Challis koji je glumio Boycea u kultnim 'Mućkama' te James Michael Tyler, Gunther iz 'Prijatelja'. U rujnu je umro i Michael K. Williams, proslavljen ulogom u američkoj seriji 'Žica'.

Charlie Watts, 'najmirniji član' Rolling Stonesa, umro je u 80. godina, a 2021. je preminuo i Lee Scratch Perry, otac dub muzike koja je revolucionarizirala reggae, hip hop i druge žanrove. Ove su godine umrli i jedan od najvećih jazz pijanista Chick Correa te slavni reper DMX.

U siječnju je umro Phil Spector, slavni glazbeni producent osuđen zbog ubojstva, a u studenome Mick Rock, „čovjek koji je zabilježio sedamdesete“ –fotograf glazbenog svijeta čija djela krase naslovnice niza kultnih albuma.

U travnju je umro Michael Collins, najmanje poznati član posade Apolla 11 koji je prvi sletio na Mjesec, a u kolovozu Maki Kaji, Japanac prozvan 'kumom sudokoa'.

Kopirati
Drag cursor here to close