Gene Hackman

Slavni Hollywoodski umirovljenik danas slavi 90. rođendan

Njegov prvi film bio je Lillith iz 1964. Nastupom u krimi klasiku Bonnie i Clyde bio je po prvi put nominiran za Oscar za najboljeg sporednog glumca, a najcjenjeniju filmsku nagradu osvojio je 1971. je za ulogu u filmu Francuska veza.
Lifestyle / Zabava | 30. 01. 2020. u 12:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Profimedia / Paramount / Gene Hackman, dvostruki dobitnik Oscara

Glumac Gene Hackman je u svojoj uistinu sadržajnoj i uspješnoj karijeri znao odabrati scenarije i igrao je široku paletu prepoznatljivih likova u mnogim uspješnim filmovima. Ali početkom ovog stoljeća Hackman se jednostavno povukao iz filmskog svijeta.

Razlog da se povlači zbog starosti ne drži vodu jer popularni glumac je rođen 1930. godine, što znači da je, kada se povukao, bio u 70-im godinama, a mnoge njegove kolege su u tim godinama i dalje bile vrlo aktivne i uspješne. Nakon svoje posljednje uloge u filmu 'Rat za gradonačelnika' 2004. godine, više nigdje nije glumio, a niti objavio koji je razlog njegovog umirovljenja.

Kad su ga u intervjuu za GQ-u 2011. godine pitali ima li volje za još jednu glumačku ulogu, izjavio je kako bi mogao razmotriti još jedno sudjelovanje na filmu, ali samo ako mu se ispune 3 uvjeta: prvo, snimanje bi trebalo biti u njegovoj kući, drugo, cijela filmska ekipa bi trebala u kući raditi tako da ga se ne uznemirava i treće, ta ekipa ne bi trebala imati više od jedne ili dvije osobe. Drugim riječima: pustite me na miru.

Video: Gene Hackman is Badass

Hackman se ipak nije posve umirovio. 2016. sudjelovao je u dokumentarnom filmu 'The Unknown Flag Raiser' kao narator. A kako je dobar romanopisac, napisao je nekoliko romana povijesne fantastike koji se događaju za vrijeme 'Velike depresije' na Divljem zapadu.

Eugene Allen "Gene" Hackman rođen je u San Bernandinu, 30. siječnja 1930. godine. Roditelji su mu se razveli dok je još bio dijete te se selio iz jednog grada u drugi, da bi se konačno smjestio u Danvilleu, u Illinoisu, gdje je živio s bakom, Beatrice Gray.

Sa 16 godina se pridružio marincima gdje je služio tri godine. Kasnije se preselio u New York gdje je imao više manjih poslova prije nego što je počeo studirati televiziju i novinarstvo na Sveučilištu Illinois.

Video: "Unforgiven" - Shootout Scene HD

Odlučio se za glumu kada je već prešao 30 godina te se pridružio Pasadena Playhouseu u Kaliforniji. Tamo se sprijateljio s još jednim glumcem, Dustinom Hoffmanom. Obojica su se smatrali autsajderima te su ih mnogi okarakterizirali kao „najmanje vjerojatni da postignu uspjeh“.

Ipak, Hackman je počeo nastupati u manjim broadwayskim predstavama. Njegov prvi film bio je Lillith iz 1964. Nastupom u krimi klasiku Bonnie i Clyde bio je po prvi put nominiran za Oscar za najboljeg sporednog glumca, a najcjenjeniju filmsku nagradu osvojio je 1971. je za ulogu u filmu Francuska veza.

Hackman je 1992. glumio šerifa Billa Daggetta u vesternu Clinta Eastwooda, Nepomirljivi, koji mu je donio drugog Oscara, ovaj put za najboljeg sporednog glumca.

Osvajao je i nagradu Zlatni globus, a bio je više puta nominiran za razne druge filmske nagrade i priznanja, kao što su BAFTA-a i slično.

Video: Gene Hackman - Top 35 Highest Rated Movies
Kopirati
Drag cursor here to close