Uoči Dore

Sjećate li se prve pjesme koja je Hrvatsku predstavljala na Eurosongu?

Prije osamostaljenja hrvatski su glazbenici 12 puta predstavljali Jugoslaviju na Eurosongu, a najuspješnija pjesma definitivno je "Rock me" grupe Riva koja je odnijela pobjedu 1989. godine u švicarskoj Lausannei.
Lifestyle / Zabava | 19. 02. 2022. u 17:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uoči ovogodišnje Dore prisjetili smo se pjesme koja je Hrvatsku predstavljala na Eurosongu davne 1993. godine, a to je ujedno i prvi singl koji je pobijedio na Dori, tj "Croviziji", kako se natjecanje onda zvalo.

Prije osamostaljenja hrvatski su glazbenici 12 puta predstavljali Jugoslaviju na Eurosongu, a najuspješnija pjesma definitivno je "Rock me" grupe Riva koja je odnijela pobjedu 1989. godine u švicarskoj Lausannei, prenosi Showbuzz.hr

Video: Riva- Rock me

Tajči je godinu kasnije s hitom "Hajde da ludujemo" nastupila u Zagrebu, nakon čega je Hrvatska prvi put kao samostalna država nastupala na Eurosongu tri godine kasnije.

Nakon što su pobijedili na "Croviziji", grupa Put je morala proći prednatjecanje kako bi nastupila na Eurosongu, što im je i uspjelo, a s predstavnicima Slovenije te BiH su krenuli prema Irskoj, gdje se te godine održavao Eurosong.

Pjesma s kojom su predstavljali Hrvatsku bila je "Don't Ever Cry", koja će ostati upamćena u povijesti domaće glazbe upravo zbog činjenice što je to prvi put da se Hrvatska na Eurosongu pojavila pod današnjim imenom.

Video: Put - Don't Ever Cry (1993)

Pjesma je u konačnici zauzela 15. mjesto na natjecanju te je osvojila 31 bod, što je značilo da je plasman omogućio sljedećem hrvatskom predstavniku odlazak na Eurosong bez prednatjecanja.

Grupa Put se inače danas zove Putokazi, a postoje od 1984. godine i još uvijek snimaju nove pjesme.

Kopirati
Drag cursor here to close