Jason Statham

Proslavljeni glumac akcijskih filmova navršio 55 godina

Stathama je opazio redatelj Guy Ritchie dok je ovaj radio kao model. Godine 1998. dao mu je ulogu u svojem hitu 'Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške', čime je Statham postao glumac praktično bez ikakvog glumačkog obrazovanja.
Lifestyle / Zabava | 26. 07. 2022. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski filmski glumac Jason Statham rođen je na današnji dan prije 55 godina, 26. srpnja 1967. u Londonu, kao sin barskog pjevača i plesačice.

U djetinjstvu je igrao nogomet i bio ulični zabavljač, ali su ga od svega najviše zanimali skokovi u vodu. Bio je dvanaest godina član britanske reprezentacije te je na SP-u 1992. zauzeo 12. mjesto.

Stathama je opazio redatelj Guy Ritchie dok je ovaj radio kao model. Godine 1998. dao mu je ulogu u svojem hitu Lopovi, ubojice i dvije nabijene puške, čime je Statham postao glumac praktično bez ikakvog glumačkog obrazovanja.

Slijedila je uloga u još jednom Ritchiejevom filmu, Zdrpi i briši iz 2000. godine. Nakon što je film zaradio preko 80 milijuna dolara, Stathamu su bila otvorena vrata Hollywooda te se on 2001. pojavio u dva filma: Jedan jedini s Jetom Lijem i Duhovi Marsa s Ice Cubeom.

Možda najpoznatija Stathamova uloga je ona u filmu Transporter iz 2002. godine, gdje glumi profesionalnog vozača Franka Martina, koji dođe u sukob s mafijom. Snimljena su i dva nastavka filma, Transporter 2 (2005.) i Transporter 3 (2008.).

Video: Top 10 Badass Jason Statham Moments

Godine 2010. nastupio je u akcijskom filmu Plaćenici pored Sylvestera Stallonea koji je ujedno i redatelj filma.

Osim njih dvojice, u filmu glume i ostali ponajbolji pripadnici žanra akcijskih filmova poput Jet Lija i Dolpha Lundgrena, uz cameo uloge Arnolda Schwarzeneggera i Brucea Willisa.

Godine 2015. proslavio se u filmu Furious 7, u kojem je glumio glavnog negativca. Film je u prvih pet dana prikazivanja u kinima zaradio 397,6 milijuna dolara, a ukupno je zaradio više od 1,5 milijarde dolara diljem svijeta, čime postaje najuspješniji film u franšizi nakon samo dvanaest dana prikazivanja.

Godine 2016. prikazao je novu dimenziju akcionih radnji u filmu Mechanic: Resurrection. Zajedno s Jessicom Albom vrhunski se uživio u ulogu i dao publici ono što se od njega uostalom i očekivalo.

Potom je Statham zamoljen da se ponovno pridruži franšizi Brzi i žestoki. Film koji je uslijedio, The Fate of the Furious, objavljen je u travnju 2017. i ostvario je komercijalni uspjeh. Dok je film općenito dobio mješovite kritike, Statham je pohvaljen. Film je postao treći film s najvećom zaradom u 2017. i 12. film s najvećom zaradom svih vremena.

Nakon toga imao je glanu ulogu u akcijskom horotu The Meg (2018.), a nastupio je ponovno i u nastavku serijala filmova Brzi i žestoki (2019.).

U 2021. snimio je film F9 (redatelj Justin Lin) i Wrath of Man (surađujući ponovno s Guyom Ritchijem).

Video: Top 10 Jason Statham Movies
Kopirati
Drag cursor here to close