Nijemci planiraju

Njemački gradovi razmišljaju o božićnim sajmovima u uvjetima pandemije

Umjesto tradicije zadržavanja i konzumiranja na samim štandovima, organizatori razmatraju prodaju hrane i pića za konzumaciju "u hodu".
Lifestyle / Zabava | 11. 08. 2020. u 12:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko njemačkih gradova razmišlja o konceptima održavanja božićnih sajmova u uvjetima mjera borbe protiv širenja pandemije koronavirusa, javlja Njemačka novinska agencija (dpa) u utorak.

"Najveći izazov će biti usmjeravanje rijeke posjetitelja i sprječavanje zadržavanja ispred štandova", rekao je Michal Fraas, gospodarski referent grada Nuernberga u kojem se održava jedan od najpoznatijih božićnih sajmova u Njemačkoj.

Umjesto tradicije zadržavanja i konzumiranja na samim štandovima, organizatori razmatraju prodaju hrane i pića za konzumaciju "u hodu".

U Augsburgu se planira proširenje sajma na čitavo središte grada kako bi se izbjeglo zbijanje štandova na malom prostoru i stvaranje gužvi.

U saveznoj pokrajini Saskoj, koja se također može pohvaliti bogatom tradicijom predbožićnih sajmova, se trenutno radi na pronalaženju koncepata za održavanje sajmova a o otkazivanju se ni ne razmišlja.

"Naravno da će se sajmovi održati pod drugačijim uvjetima nego prijašnjih godina ali bi oni i dalje trebali skrbiti za ugodnu atmosferu i predbožićno raspoloženje", kaže za dpa saska ministrica kulture i turizma Barbara Klepsch.

U jednom ispitivanju javnog servisa MDR, 57 posto ispitanih građana Saske je reklo kako si unatoč pandemijskim uvjetima mogu zamisliti posjet božićnom sajmu i ove godine.

U Mainzu, gradu na Rajni s bogatom tradicijom božićnih sajmova, razmišljaju o kontrolama nošenja zaštitnih maski i ograničenom broju posjetitelja iako su svjesni da bi to "moglo pokvariti ugođaj".

Gradska uprava u Koelnu je pesimistična u svezi s održavanjem ovogodišnjeg božićnog sajma.

"Doživljaj božićnog sajma je tijesno povezan s gužvom i masom ljudi. Ako želimo održati razmak između posjetitelja, tog ugođaja uopće neće više biti", kaže Monika Flocke iz Božićne udruge grada Koelna.

Većina gradova je priopćila kako su, osim s aspekta tradicije, božićni sajmovi važni i kao gospodarski čimbenik od kojeg ovise stotine radnih mjesta.

Kopirati
Drag cursor here to close