Primamljiva destinacija

Mostar očekuje veliki broj turista zbog dočeka na otvorenom

''Veći broj turista i gostiju iz regije i naravno iz dijaspore, boravit će u Mostaru i okolini'', kazao je Feni Ramiz Bašić, viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a.
Lifestyle / Zabava | 29. 12. 2021. u 14:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog dočeka Nove godine na otvorenom u Mostaru i brojnih drugih sadržaja iz Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) ovih dana očekuju veći broj turista iz regije.

''Nadamo se da će zbog organizacije dočeka Nove godine na otvorenom u Mostaru te zbog izostanka već najavljenih novogodišnjih manifestacija i dočeka u susjednim turističkim odredištima u Crnoj Gori i Hrvatskoj, veći broj turista i gostiju iz regije i naravno iz dijaspore, boraviti u Mostaru i okolini'', kazao je Feni Ramiz Bašić, viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a.

Dodao je kako se zbog relativno stabilne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini također može očekivati povećan broj posjetitelja, javlja Fena.

BiH posjetilo 87,1 posto više turista nego lani

Osvrnuvši se na 2021. godinu, kazao je kako se ona može nazvati godinom oporavka turizma i turističke djelatnosti na područje čitave Bosne i Hercegovine pa tako i HNŽ-a.  

S tim u vezi napomenuo je kako je Bosnu i Hercegovinu za 10 mjeseci ove godine posjetilo 808.268 turista, što je više za 87,1 posto nego u istom razdoblju prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, turisti su u tom periodu ostvarili 1.914.453 noćenja, što je više za 74,5 posto u odnosu na godinu ranije.  

Kad je u pitanju HNŽ, prema podacima Federalne agencije za statistiku, za 10 mjeseci ove godine tu je županiji posjetilo 106.476 turista, od čega je 59.852 domaćih i 46.624 stranih turista, što je više za 44 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Turisti su u tom razdoblju ostvarili 257.731 noćenje, od čega je 145.259 domaćih i 112.472 stranih pa je to za 36 posto više u odnosu na 2020. godinu.

U strukturi noćenja stranih turista, najviše noćenja ostvaruju gosti iz Srbije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hrvatske, Saudijske Arabije, Njemačke, Kuvajta, Turske i Slovenije.

Planovi za 2022. 

Upitan o planovima za 2022. godinu, Bašić je odgovorio da TZ HNŽ-u narednoj godini namjerava sudjelovati na više inozemnih, regionalnih i domaćih sajmova ovisno o financijskim sredstvima i epidemiološkoj situaciji.

Uz to, najavio je i nastavak valorizacije kulturnog i prirodnog naslijeđa i tradicije, kreiranje dodatnih proizvoda, jači razvoj selektivnih oblika turizma, ciljanu promociju prema zasebnim interesnim skupinama i edukaciju uposlenika turističkog sektora i slično.

U 2022. godini, ističe, Turistička zajednica HNŽ-a posebno će poticati rad udruženja koja su se, na određeni način, već dokazala u provedbi projekata iz turizma, ekologije, projekata zaštite i valorizacije tipičnih domaćih proizvoda u sektoru turizma, a sve u cilju sveukupnog razvoja turističke djelatnosti na području županije.

Ronilački turizam i radovi na Gradskoj banji

Kad su u pitanju europski projekti, Turistička zajednica HNŽ-a će u narednom razdoblju nastaviti s provedbom nekoliko projekata u suradnji s projektnim partnerima iz regije.

Naime, odobrena su dva projekta u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-CG 2014-2020 i njihova provedba je počela 15.08.2020. godine.

Prvi projekt je s akronimom WRECKS4ALL i punim nazivom "Zaštita podvodne baštine kroz njenu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude" vrijednosti cca 256.000 eura i periodom provedbe od 24 mjeseca.

Projekt će podržati razvoj pametnog i održivog rekreativnog ronilačkog turizma zasnovanog na podvodnom kulturnom nasljeđu omogućavajući pristup široj javnosti kroz inovativne digitalne tehnologije. Potaknuti će se uspostavljanje transnacionalnih tematskih ruta za ronjenje duž povijesnih navigacijskih ruta što ima za cilj povezivanje zemalja u regiji Istočnog Jadrana na osnovi njihovog podvodnog kulturnog nasljeđa, unapređujući njegovu zaštitu, razumijevanje i uživanje, istodobno povećavajući atraktivnost turističkih ekonomija regije u cjeline koje govore o vezama i jedinstvu regije.

Pored niza aktivnosti i definiranih izlaznih proizvoda tijekom njegove provedbe, ovim projektom su predviđene adaptacije prostorija Kluba Brodari, u Mostaru, u Ulici Jusovina bb, u kojima će se prilagoditi izložbeni prostor za potrebe održivosti projekta i stvaranje nove turističke ponude. Također, kroz projekt će se osigurati vrijedna oprema za dubinsko ronjenje, podvodno snimanje i VR/AR oprema za izložbeni prostor, a ove aktivnosti su već implementirane. 

Drugi projekt je s akronimom EXCHANGE i punim nazivom "Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode", vrijednosti od cca 253.000,00 eura.

Jedna od glavnih i financijskih najvrjednijih aktivnosti u projektu EXCHANGE je popravak krova i unutrašnji adaptacijski radovi na Gradskoj banji (nekadašnje najljepše javno kupatilo na Balkanu) i jednom od simbola Mostara koji godinama čeka sanaciju.

Gradska banja na Musali ili službeno Gradsko kupatilo, ubraja se među najznačajnija građevinska ostvarenja nastala tijekom mandata čuvenog gradonačelnika Mujage Komadine. Izgrađena je 1914. godine u egipatsko-maurskom stilu s elementima secesije i, uz povijesni, ima i veliki turistički značaj. Nalazi se u samom središtu Mostara, u blizini dva hotela (hotel 'Bristol' i hotel 'Neretva'), na samoj obali Neretve pored Titovog mosta koji spaja spomenute hotele.

''Dragulj graditeljske baštine nalazi se u, blago rečeno, katastrofalnom stanju, a potencijalnih investitora mjesta koje bi, s obzirom na povijesnu ulogu te lokaciju u središtu grada bilo i odličan turistički potencijal, nema'', naglašava Bašić.

Radovi koji bi se na njoj izveli odnose se na vanjske radove (rekonstrukcija krova) i na unutrašnje radove (adaptacija i sanacija enterijera).

Osim navedenih, Turistička zajednica HNŽ-a također je dobila i već počela s provedbom projekta u okviru MED programa.

Akronim projekta je SMARTMED, a puni naziv "Osnaži Mediteran za SMART turizam" s trajanjem od 34 mjeseca i proračunom od 35.000 eura.

''Kao finalni proizvod naših aktivnosti je pilot projekt koji će stvoriti skup jedinstvenih komunikacijskih i prodajnih digitalnih alata pod vodstvom Turističke zajednice HNŽ-a. Ovo će integrirati cjelokupnu turističku ponudu u HNŽ-u i učiniti je vidljivijom, atraktivnijom i konkurentnijom na globalnom tržištu'', kazao je Bašić, dodavši kako će time biti uspostavljen destinacijski web portal, razvijena mobilna aplikacija za turiste te izrađeni i pokrenuti profili društvenih medija TZ HNŽ-a.

Ruralni turizam, luksuzne vile s bazenima 

Govoreći o ruralnom turizmu, ocijenio je kako takav turizam sve više zanima goste jer, HNŽ ima značajne resurse za razvoj tog selektivnog vida turizma - zelenilo krajolika, netaknutu prirodu, nevjerojatne poglede, krasne šume i pejzaže, kraška polja gdje uspijevaju rane vrste voća i povrća. Kroz planine i polja protječu rijeke bogate ribom, a na jezerima i rijekama se može kupati tijekom ljeta.

''Veći dio Hercegovine je dom koji predstavlja slikovit krajolik koji se mijenja na gotovo svakom koraku. Turistima se nudi kvalitetna hrana, s kvalitetnim namirnicama. Stanovnici Hercegovine kažu da je sva hrana organska i da je sve iz domaće proizvodnje. Turisti mogu probati sok od naranče, rajčice, mandarine, trešnje, nar i sve drugo što vam padne na pamet'', naglašava Bašić.

Zato se lokalno stanovništvo, kako je kazao, sve više opredjeljuje za ulaganje u smještajne kapacitete u ruralnim područjima nudeći auto kampove, sobe za iznajmljivanje, a naročito je u posljednje vrijeme popularan i tražen smještaj u luksuznim vilama koje svojim gostima pored bazena i raskošnih dvorišta, osiguravaju i brojne popratne sadržaje od roštilja do sportskih terena, kao i posjete zanimljivim lokacija, od onih s adrenalinskim sadržajima do upoznavanja kulturnog naslijeđa tog kraja.

Kopirati
Drag cursor here to close