Gurkan Uygun

Memati iz Doline vukova u posjeti BiH

Veleposlanik Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je istaknuo da "Sedmica turskog filma" u nekom smislu predstavlja zajednički jezik i zajedničku kulturu.
Lifestyle / Zabava | 12. 12. 2019. u 09:29 Tekst: Anadolija agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Popularni turski glumac Gurkan Uygun, gledateljima u BiH i regiji poznatiji po ulozi "Mematija" iz serije "Dolina vukova" (Kurtlar vadisi), koji se nalazi u Sarajevu kao specijalni gost devete "Sedmice turskog filma", izjavio je da je za glumca vrlo važno da poznaje različite kulture i tradicije.

"Ovdje se nalazimo kako bi predstavili i našu vlastitu kulturu", kazao je popularni glumac u obraćanju na konferenciji za medije održanoj u veleposlanstvu Republike Turske u Sarajevu, podsjetivši da je i Bosna i Hercegovina poznata po svojoj multikulturalnosti, odnosno po suživotu triju kultura.

Istaknuo je da je cilj filma da putem fikcije publici prenese određene događaje i iskustva.

"Bol je svugdje ista. Ideje mogu biti različite, ali bol je jedna. Upravo o tome govori i film Ljeto u Ankari - oproštajno pismo u kojem igram glavnu ulogu", kazao je Uygun.

Foto: Anadolija / Gurkan Uygun je došao u Sarajevu kao specijalni gost Sedmice turskog filma

Veleposlanik Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je istaknuo da "Sedmica turskog filma" u nekom smislu predstavlja zajednički jezik i zajedničku kulturu.

"Bosna i Hercegovina je poznata kao multikulturalna zemlja. Turske serije se mnogo gledaju u Bosni i Hercegovini ali i na cijelom Balkanu", kazao je Koc.

Direktor Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu Mehmet Akif Yaman je izjavio da tijekom pet dana "Sedmice turskog filma" očekuje veliku posjećenost.

Glumac i menadžer Erdem Erguney je kazao da ovakve aktivnosti mogu dodatno zbližiti Tursku i Bosnu i Hercegovinu i njihove narode.

Foto: Anadolija / Gurkan Uygun je došao u Sarajevu kao specijalni gost Sedmice turskog filma

Devetu "Sedmicu turskog filma" organizira Institut "Yunus Emre" uz podršku direkcije za kinematografiju Ministarstva kulture i turizma Republike Turske.

Ovogodišnja "Sedmica turskog filma" počela je sinoć projekcijom filma "Ljeto u Ankari - oproštajno pismo", autora Kemala Uzuna, u kojem Uygun tumači glavnu ulogu.

Širom BiH, pored filma koji će otvoriti manifestaciju, biće prikazani i filmovi "Mađioničar", "Djedovi ljudi", "Ne pričaj mi priče", "Ayla", "Družba malih spasitelja" i "Raja iz ulice".

Osim u Sarajevu, turski filmovi bit će prikazani u Bijeljini, Brčkom, Cazinu, Čapljini, Fojnici, Glamoču, Jablanici, Jajcu, Kalesiji, Kiseljaku, Konjicu, Mostaru, Prozoru, Srebrenici, Srebreniku, Stocu, Tešnju, Travniku, Varešu, Visokom, Zavidovićima i Zenici.

 

Kopirati
Drag cursor here to close