Dim kod susjeda

Lex-cannabis: Hoćemo li na hrvatskim otocima vidjeti coffee shopove?

Hrvatska bi mogla u mjesecima turističkog zatišja organizirati da se prodaja marihuane odobri isključivo na pojedinim otocima u priobalju.
Lifestyle / Zabava | 28. 05. 2020. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDP-ovu lex cannabisu protive se samo političari na kokainu i alkoholu'', rekla je nedavno u intervjuu za Večernji list Mirela Holy predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj

''Lex cannabisom bi se omogućilo da svaka punoljetna i pravno sposobna osoba uzgaja za svoje osobne potrebe (ili rekreativne ili medicinske svrhe) čak devet ženskih biljaka u punom cvatu. Naravno da su moguće zloporabe toga i zato su predviđene jako visoke novčane kazne za eventualne prekršitelje. Zloupotreba bi se kažnjavala najvećom novčanom kaznom koja je propisana. Što se tiče mjesta prodaje marihuane, zakon ne ide u te detalje jer zakonom je predviđeno da se donesu podzakonski propisi, odnosno pravilnici kojima bi to bilo regulirano. No, kao nadležna agencija za provedbu ovog zakona je postojeća agencija, a to je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu", tvrdi Holy.

Hrvatski mediji pišu da bi, ako bi se SDP-ov prijedlog Zakona o legalizaciji sproveo, Hrvatska mogla u mjesecima turističkog zatišja organizirati da se prodaja marihuane odobri isključivo na pojedinim otocima u priobalju.

Tako portal KlupskaScena navodi da bi hrvatski otoci, odnosno općine na otocima tijekom jeseni, zime i proljeća privlačile veliki broj ljudi zbog ekskluzivne ponude; otvorili bi se novi coffee shopovi, a postojeći bi barovi mogli tražiti dopunu djelatnosti, te bi time uspavani otoci živnuli; pokrenula bi se i ekonomija i zaposlenost kao i potrošnja, a vjerojatno i prekinuo veliki odljev mladih koji se događa posljednjih godina.

''U ljetnom periodu prodaja bi se proširila i na unutrašnjost Hrvatske, a smanjila bi se istovremeno na otocima kako bi procvjetao kontinentalni turizam, odnosno onaj dio naše domovine koji ljeti ne može konkurirati obali i otocima'', navodi portal i dodaje kako bi se benefiti za državni proračun u desetogodišnjoj dinamici mjerili u desecima milijarda eura jer je prijedlog lex cannabisa jedan od najliberalnijih zakona u svijetu čime bi se Hrvatska premetnula u predvodnika ovog nezaustavljivog trenda.


''Procjene ekonomskih benefita industrije konoplje u Kanadi i SAD-u računaju se u milijardama dolara, a tijekom korona-krize potražnja za marihuanom se udvostručila pa su nastala uska grla u opskrbi “travom”. Kanada je industriju konoplje tijekom korona-krize stavila na popis prioritetnih djelatnosti pa su trgovine koje prodaju travu ostale otvorene i tijekom “lockdowna”. Razlog tome su istraživanja koja su pokazala kako konzumacija konoplje jača imunitet i tako pomaže ljudima u borbi s virusom'', navodi KlupskaScena.

Kopirati
Drag cursor here to close