Adriano Celentano

Legendarni "Azzurro" danas proslavlja rođendan

Mnogi suvremenici i ljubitelji njegove glazbe sjetit će se stihova "Azzurro, il pomeriggio è troppo azzurro e lungo per me", ali i mnogih drugih Celentanovih pjesama koje su bile i ostale uzor mnogim pjevačima.
Lifestyle / Zabava | 06. 01. 2024. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kult Portal / Adriano Celentano, legenda talijanske pop kulture

Slavni talijanski pjevač, skladatelj, glumac, filmski redatelj i TV voditelj Adriano Celentano rođen je na današnji dan, 6. siječnja 1938. godine u Milanu.

Rođen je u ulici Via Gluck o kojoj je skladao je pjesmu "Il ragazzo della via Gluck", koja je bila popularna 1970-tih. Podrijetlom je iz južne talijanske pokrajine Puglia odakle su mu bili roditelji, koji su se doselili na sjever zbog posla i boljeg života.

Kao glumac i redatelj snimio je 38 filmova, a kao televizijski voditelj dobivao je 500 tisuća eura honorara po emisiji.

Mnogi suvremenici i ljubitelji njegove glazbe sjetit će se stihova "Azzurro, il pomeriggio è troppo azzurro e lungo per me", ali i mnogih drugih Celentanovih pjesama koje su bile i ostale uzor mnogim pjevačima.

Celentano je izučio zanat urara, ali vrijeme i satovi nikad nisu postali njegovim izvorom prihoda - on je živio izvan vremena.

Video: AZZURRO - ADRIANO CELENTANO

Bio je opčinjen Elvisom Presleyem i ranim rockom 1950-tih. Zbog toga  su ga nazivali talijanskim Elvisom, a išao je toliko daleko da je poput Elvisa vrtio kukovima i plesao, zbog čega je bio poznat u svojoj ranoj fazi kao hula hoop plesač (njegovi fanovi nazivaju ga "Il Molleggiato" - Elastični ("Na federe")).

U Italiji je Celentano jedna od najdugovječnijih pjevačkih zvijezda. Prodao je milijune ploča, pojavio se u bezbroj TV emisija i uspješnim filmovima.

U kasnijim godinama se uspješno prebacio u žanr komedije, a filmovi u kojima je nastupao imali su veliki uspjeh kod publike (osobito u Italiji). Može se kazati kako je bio kralj niskobudžetnih filmova snimanih 1970 - 1980.

Filmska kritika osobito cijeni njegov nastup u filmu Serafino (1968.), redatelja Pietra Germia. Kao filmski redatelj posebno je bio uspješan s glumicama i glumcima kao što su Ornella Muti, Eleonora Giorgi, ali i njegova supruga Claudia Mori.

Video: Jules - You & Me (Ornella Muti / Adriano Celentano)

Snimio je 40 albuma: od toga 29 studijskih, 3 albuma uživo i 8 kompilacija. Najpopularnija pjesma koju je izveo je vjerojatno Azzurro (tekst Paolo Conte), objavljena 1968., koju su kasnije izveli i mnogi drugi glazbenici. Za njegovu ranu fazu je najupečatljivija pjesma Ventiquattromila baci, u to vrijeme bio je osobito popularan i na istočnoj obali Jadrana.

Popularnost te njegove pjesme je vrlo uspješno prenio na film Emir Kusturica u svom filmu Sjećaš li se Dolly Bell?.

Njegovim licem bio je fasciniran i legendarni redatelj Federico Fellini (†73), koji ga je angažirao u svome filmu La dolce Vita (1960). Igrao je samoga sebe, što je veliko priznanje za svakoga.

La dolce Vita je inače film u kojem igra slavna Anita Ekberg, zapamćena po sceni u Fontani di Trevi.

Celentano je nastupao s velikanima filma kao što su dobitnik Oscara Anthony Quinn i mnogi drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close