Šaban

Kralj narodne glazbe danas bi navršio 70 godina

U tijeku bogate karijere od publike i medija dobio je nadimak "kralj narodne muzike" i jedan je od rijetkih estradnih umjetnika koji je većinu svojih hitova sam stvorio.
Lifestyle / Zabava | 06. 09. 2021. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Kurir / Šaban Šaulić (Šabac, 6. rujna 1951. - Bielefeld, Njemačka, 17. veljače 2019.)

Šaban Šaulić, proslavljeno ime narodnog melosa, rođen je na današnji dan prije 70 godina, 6. rujna 1951. godine u Šapcu. Njegova majka Ilduza Demirović je iz Bijeljine, gdje je on i sam proveo podosta vremena.

U djetinjstvu je pokazivao talent za nogomet i mnogi su mu predviđali karijeru nogometaša.

Trenirao je nogomet u klubovima Polet i Mačva, a za njega se ozbiljno zanimao i bugarski Levski. Okušao se i u boksu, ali stric Alija uspio ga je nagovoriti da se ipak profesionalno bavi glazbom jer će tako, rekao mu je, "definitivno zaraditi puno više novca".

Ljubav prema glazbi i stričev autoritet ipak su ga odveli u drugome smjeru. Njegovi školski prijatelji sjećaju se da je Šaban uvijek svirao usnu harmoniku u dvorištu.

U tijeku bogate karijere od publike i medija dobio je nadimak "kralj narodne muzike" i jedan je od rijetkih estradnih umjetnika koji je većinu svojih hitova sam stvorio.

Video: Saban Saulic - Dodji da ostarimo zajedno - (Live)

Njegove pjesme Dođi da ostarimo zajedno i Dva galeba bela smatraju se najboljim ikad otpjevanim narodnim pjesmama.

Prvi album Šaban Šaulić objavio je 1969. godine, kada je imao osamnaest godina. Do 1976. godine, autor njegovih pjesama bio je Budimir "Buca" Jovanović, a od te je godine pa nadalje, sve svoje hitove pisao sam.

Šaulić je živio i djelovao u Beogradu. Sa svojom suprugom Gordanom imao je troje djece, kćerke Sanelu i Ildu te sina Mihajla. Šaban i Gordana Šaulić vjenčali su se 1974. godine.

Video: Saban Saulic - Dva galeba bela - (Audio 1979)

Nažalost, 17. veljače 2019. godine, svega nekoliko sati poslije svoga posljednjeg koncerta, Šaban Šaulić doživio je prometnu nesreću na autocesti "A2", nedaleko gradova Bielefelda i Dortmunda.

Sa Šaulićem su u automobilu bili i glazbenik Mirsad Kerić (1976. – 19. veljače 2019.), koji je upravljao te Šabanov kum Slobodan Stojadinović, koji je prošao s lakšim ozljedama.

Nepažljivi 34-godišnji vozač turske nacionalnosti, koji je vozio bez vozačke i pod utjecajem alkohola, zabio se u stražnji dio Seata Ibiza u kojem je putovao Šaulić. Šaban Šaulić umro je u 67. godini života od posljedica teških i po život opasnih ozljeda, zadobivenih u toj nesreći.
Pokopan je 22. veljače 2019. godine u "Aleji zaslužnih građana" na Novom groblju u Beogradu.

Video: Saban Saulic - Zal - ( Nova pesma 2013 ) HD
Kopirati
Drag cursor here to close