Otkrivamo vam trikove dobre organizacije

Kada se filmski festival preseli u dnevnu sobu

Lifestyle / Zabava | 18. 08. 2020. u 17:30 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošle godine u ovo vrijeme, najveći filmofili među Mostarcima tradicionalno su išli put Sarajeva, jer SFF se ne propušta. Godinama unazad, mnogi od nas, kako domaći, tako i dijasporci, planiraju godišnje odmore u skladu sa Festivalom kako bi vidjeli filmove koje vjerovatno neće moći vidjeti u kinima, družili se s ljudima koje ne viđaju često, ili jednostavno uživali u toj neponovljivoj atmosferi i duhu koji samo festival nosi.

Ipak, na kraju svakog SFF se preispitujemo da li nam je neki film ili izlazak promakao, da nismo vidjeli nekoga koga smo trebali, i uvijek kažemo da ćemo malo drugačije iduće godine. Ove godine, zaista je drugačije. Festival bez gostiju, online projekcije i zapravo prvi SFF koji možete gledati u Mostaru, i u svojoj kući. Iako je open air kino otvoreno, jasno je da nekima od nas još uvek nije komforno ići na skupove, i da će kada već mogu, vrlo rado iskoristi jedinstvenu priliku da SFF gledaju iz svog doma.  Ovaj SFF sigurno će se pamtiti kao drugačiji od svakog ranije, a sada po prvi put imate priliku da vidite kako izgleda naći se u koži organizatora festivala. A da vaša prva organizacija prođe savršeno, dijelimo s vama par savjeta:

Priprema, pozor…film počinje!

Priznajte da ste uvijek mrzili one koji kasne na projekciju, pa tumaraju kroz mrak kino sale, podižu i pomjeraju ljude. Osim što je na prvom mjestu nekulturno, zaista može poremetiti gledanje filma, jer koliko se puta desilo zbog toga što ste nekome morali ustati da prođe do svog mjesta propustili detalj koji će u potpunosti preokrenuti tok filma ili repliku koja će ući u anale pop-kulture? Bit će lijepo, za promjenu, izbjeći te party partybreaker-е. Ipak, nemojte se previše opuštati, jer potencijalni "ometač" vreba sa druge strane. Ako možda već čitavo proljeće i ljeto radite od kuće, i imate solidnu internet konekciju, online gledanje filmova sa istog kanala može biti malo komplikovanije.

Foto: Twitter

Zato osigurajte jaku i dobru internet konekciju, provjerite brzinu interneta na vrijeme i ne dozvolite da vam festivalsku noć pokvari kružić na sredini ekrana koji nikako da se prestane vrtjeti. Kad ste već uspeli izbjeći one koji ćaskaju i kasne na projekciju, šteta bi bila da vam slab internet pokvari prvo kućno festivalsko iskustvo.

Budite glamurozni

To što se festival ove godine održava online, a premijere prate iz svoje dnevne sobe nije razlog da ne zasijate. Crveni tepih je samo metafora za stanje uma. Čuvena Anna Dello Russo, druga najpoznatija Ana modnog svijeta, urednica možda najavangardnijeg izdanja Vogue magazina, jednom prilikom izjavila je da su aksesoari kao vitamin mode. I zaista svaki stilista zna da je nekada samo dobar aksesoar dovoljan da napravi razliku od običnog do WOW efekta. Kao aksesoar ljeta već se nametnuo ekstravagantni nakit za kosu, biserna nanogica i novi IQOS, koji osim što je sam po sebi glamurozni aksesoar - ima i svoj aksesoar.

Foto: Twitter

Koji god IQOS aksesoar izaberete nećete pogriješiti, jer trenutno za cijeli IQOS asortiman važi specijalna ponuda. Glamur novog doba podrazumijeva da uživate u svom trenutku, oslobođeni duhanskog dima, a IQOS, koji predstavlja bolju opciju od nastavka pušenja, i baziran je na tehnologiji koja zagrijava, a ne sagorijeva duhan, vam garantuje da vaš festivalski trenutak neće biti obavijen oblakom neprijatnog duhanskog dima.

Planirajte – ali budite fleksibilni

Odlučite koje filmove želite pogledati, ali planirajte i rezervne filmove u slučaju da ne možete kupiti karte za svoj prvi izbor. Ne odustajte, organizatori znaju ubaciti dodatne projekcije, provjerite. Ali isto tako – ako vam se ukaže prilika da pogledate neki film iznenada, svakako je iskoristite.

There is no party like aferparty

Kao što se festival preselio u dnevnu sobu, isto tako je u redu i da afterparty preselite na svoju terasu. S tim što ovog puta afterparty može trajati cijelog dana, zato natočite šampanjac, improvizirajte catering i ne zaboravite naočare za sunce. Za potpuni festivalski vajb i prizvuk zlatnog doba Hollywooda predlažemo neke mačkastog oblika inspirane neprolaznom ikonom filma Grace Kelly ili wayfarers, kakve je nosio čuveni James Dean.

Foto: Twitter
Kopirati
Drag cursor here to close