The Voice

Josip Palameta za Bljesak: 'Nemam žaljenja ni za čim, ostvario mi se san'

Josip nam je otkrio kakvi su mu planovi za dalje, te da je zapravo njegov djed, poznati mostarski slikar i književnik Vlado Puljić, glavni 'krivac' za glazbeni ukus u koji je zagrizao.
Lifestyle / Zabava | 13. 02. 2020. u 09:02 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ostvario mi se san, prezadovoljan sam i presretan'', govori Josip Palameta, mladi glazbenik i student Logopedije iz Mostara koji sada, nakon što je njegov glazbeni put u hrvatskom show programu završio, nema žaljenja ni za čim.

Posljednjim natjecateljskim nastupom na 'Voiceu', izvodeći Gibonijevu 'Tajnu vještinu', pokazao je da, kako je rekao u intervjuu za Bljesak.info, ''ne želi da ga se svrsta samo u jazz ladicu''. Otkrio nam je kakvi su mu planovi za dalje, te da je zapravo njegov djed, poznati mostarski slikar i književnik Vlado Puljić, glavni 'krivac' za glazbeni ukus u koji je zagrizao.

Između dvije tisuće kandidata, koliko ih je u samom početku prijavljeno na ovo glazbeno natjecanje HRT-a, isplivao je do samog vrha, što je kako navodi i više od onog što je očekivao i čemu se nadao.

Foto: HRT / The Voice / Prezadovoljan i presretan :)

''Bio mi je cilj da osjetim taj televizijski nastup i sad sam i više nego zadovoljan. Izašao sam iz anonimnosti. Na samom početku je bilo dosta zastrašujuće. Velika svjetla, kamere. Nisam bio spreman na to. Iako sam imao iskustva s nastupima, ovo nije bilo ni slično tomu. Stajati na pozornici s vrhunskim glazbenicima HRT-a, osjećao sam se kao dječak. Nisam imao tremu, dok nisam stao pred mikrofon. U tih 10-15 sekundi prije samog nastupa, sam sam sebe prepao. Pomislio sam, ljudi me gledaju po prvi put, što sad? No, uspješno sam tremu prebacio u emociju i sve je bilo ok.

Bljesak.info: Iako se tijekom tvog nastupa svih četvero mentora okrenulo, odabrao si Massima. Zašto?
Palameta: Kad sam razmišljao, ako bi mi se nekim slučajem netko okrenuo na blind audiciji, priželjkivao sam Massima jer je on najbliži moj stilu i uopće glazbenom smjeru kojim želim ići. Dakle, to su sve jako dobre pjesme, s dobrim tekstovima, kvalitetnim aranžmanima i zahtjevnim vokalnim linijama, a opet su toliko blizu publike. Taj njegov odnos i činjenica da ga je publika tijekom karijere otkrivala više puta, pokazuje koliko je velik čovjek i glazbenik. On mi je bio definitivno broj jedan i kad se okrenuo, na mom osmijehu se vidjelo sve.

Foto: HRT / The Voice / Od Massima do Gobca...

Bljesak.info: Kasnije si put nastavio s Gobcem, za kojeg kažeš da se, iako si na početku bio skeptičan, pokazalo da je baš kao i Massimo, vrhunski glazbenik.
Palameta: Različit je pristup rada, ali su obojica jako kvalitetni glazbenici. Bio sam malo skeptičan ali sam se uvjerio da je Gobac genijalan glazbenik. Od Massima sam više učio o njegovom pristupu pjesmi, glazbi, pjevačkom sazrijevanju, dok sam kod Gobca više 'pokupio' tu neku live izvedbu u kojoj je on zaista majstor. Dobio sam širu sliku i s cijelom ekipom glazbenika koja se okuplja oko tih timova što je neprocjenjivo iskustvo.

Bljesak.info: Iako su emocije još svježe, gledano unatrag, bi li nešto napravio drugačije, izabrao drugu pjesmu ili izmijenio nastup?
Palameta: Obzirom da sam prolazio dalje, nisam imao osjećaj da sam nekad pogriješio s izborom. Iako gledano unatrag, volio bih da sam dobio domaću pjesmu odmah nakon blind audicije, ne znam točno koju, ali mislim da bi to bilo bolje.

Foto: HRT / The Voice / Tim Gobac

Bljesak.info: Otkud sav taj jazz?
Palameta: U jazz sam ušao svojevoljno. Pred sam kraj srednje škole sam se glazbom krenuo i baviti, no jazz je došao i ranije zahvaljujući mojoj obitelji, gdje se uvijek slušala kvalitetna glazba. Pokojni djed Vlado je slušao najviše Arsena Dedića i klasiku i nekako sam preko njega, i roditelja, zavolio takvu vrstu glazbe. On je utjecao i na mene i brata, 'nametnuo' je svoj ukus mojim roditeljima koji su to kasniji filtrirali i prenijeli na nas djecu. Kako je vrijeme išlo, od rocka i popa sam došao do jazza, i tu zaista uživam jer ga još nisam u potpunosti istražio. Jednostavno mi leži.

Bljesak.info: Ne bježiš ni od popularne glazbe?
Palameta: Uživam u jazz instrumentalima. Čak i novijim. Nisam tip koji ostaje u starom vremenu, samo sluša staru glazbu, trubeći kako ništa novo ne valja. Apsolutno sam protiv toga. Dajem priliku i novijim stvarima. Slušam Kurt Ellinga, Robert Glaspera…to su manje poznati umjetnici. No obožavam i popularnu glazbu poput Charlie Putha, Harry Stylesa i tu ekipu koja po meni radi kvalitetnu glazbu.

Bljesak.info: Tijekom 'Voicea' više puta se isticala ta privilegija koju se mladi glazbenici dobili, za razliku od svojih mentora, da im upravo ovo natjecanje bude platforma za otisnuti se dalje.
Palameta: To je apsolutno ogromna prednost. Već dugo vremena radim, trudim se, pjevam i nastupam. No, kad vam se ukaže ovakva prilika to je predobro. Uzevši u obzir samo vrhunsku produkciju HRT-a, medijsku pažnju koja je nevjerojatna, to je apsolutno odlična odskočna daska. Sama činjenica da sam upoznao mnogo producenata, tekstopisaca, glazbenika, aranžera, pjevača, back vokala i više je nego pozitivna za mene i moju karijeru.

Foto: HRT / The Voice / Nakon dvoboja

Bljesak.info: Što dalje? Je li ti Voice 'izmijenio' planove?
Palameta: Imao sam plan i prije Voicea raditi autorsku glazbu s ekipom u Hrvatskoj. Ostajem u svom bendu 'Smooth Groove' s kojim planiram i dalje svirati, gažirati i raditi autorsku glazbu.Također, obzirom da sam student pete godine Logopedije u Mostaru, volio bi raditi i u struci. Te dvije stvari su neusporedive, ali bih i dalje volio oboje. Mislim, glazba se ne može usporediti ni s čim. Ona je jedno, sve ostalo je drugo.

Bljesak.info: Pred samim smo krajem, tvoj favorit?
Palameta: Favorita nemam, dragi su mi svi. S nekima sam se sprijateljio više, s nekima manje. Naravno, volio bih podržati naše Hercegovce. S Vinkom sam izgradio odlično prijateljstvo i želim mu svu sreću. Volio bih da i on pobjedi jer je predobar čovjek i vokal. No, i drugi timovi imaju svoju kvalitetu. Ako bih morao, izdvojio bih Vinka, Albinu i Adrijanu.

Foto: HRT / The Voice / Polufinalisti

 

Kopirati
Drag cursor here to close