Izet Bučo

I BiH je dobila Oscara

Izet Bučo već je odavno cijenjeno ime u Hollywoodu. Radio je 2D compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima…
Lifestyle / Zabava | 10. 02. 2020. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neobični put Izeta Buče, koji je Bosnu i Hercegovinu napustio ratne 1994. godine, kada je kao hitan medicinski slučaj evakuiran od UN-ove misije iz Goražda, oduševio je ovih dana bosanskohercegovačku javnost nakon što je Izet, zajedno sa svojim timom, osvojio tri nagrade na 92. dodjeli Oscara za film 1917.

Njegov put krenuo je iz ratnog Goražda, odakle je kao ranjenik prebačen na liječenje u Veliku Britaniju, gdje je dugo bolovao od teških tjelesnih ozljeda koje su bile uzrokovane padom granate.

Liječnici nisu vjerovali da će preživjeti, ali ovaj tvrdoglavi Bosanac hrabro se, usprkos svim izgledima, izborio za svoj život. Nakon brojnih operacija i teškog oporavka, Bučo upisuje Mulitmedia grafički fakultet i polako, ali sigurno započinje svoju uspješnu karijeru u filmskim postprodukcijama.

Izet Bučo već je odavno cijenjeno ime u Hollywoodu. Radio je 2D compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Harry Potter, 300: Rise of an Empire, Maleficent, Robin Hood, X-Men: The Last Stand, Skyfall, Wonder Woman i mnogi drugi.

Ipak, najveći uspjeh u njegovoj dosadašnjoj karijeri desio se sinoć na 92. dodjeli Oscara. Film 1917. odnio je tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizualne efekte, na kojima je, sa kolegama radio Bučo.

Video: 1917 - Official Trailer [HD]

"Sigurni smo da je ovo samo prvi od brojnih Oscara koje će Bučo osvojiti u budućnosti, a njegova priča je pokazatelj da je put do uspjeha posut trnjem i da, ako smo dovoljno hrabri, iz svake životne situacije možemo izaći kao pobjednici", prenosi Sarajevskasehara.

Kopirati
Drag cursor here to close