Angelina Jolie

Glumica posjetila Rohindža izbjeglice: Jedno duboko uznemirujuće iskustvo

"Duboko je uznemiravajuće iskustvo susresti se s obiteljima kojima je sve što znaju - progonstvo i činjenica da su bili tretirani kao životinje. Zahvalna sam Bangladešu što je ove ljude prihvatio, zaštitio i priznao"
Lifestyle / Zabava | 06. 02. 2019. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Holivudska glumica Angelina Jolie posjetila je najveće naselje izbjeglica na svijetu koje se nalazi u Bangladešu i koje je dom za više od milijun pripadnika muslimanske manjine Rohindža.

Više od 730 tisuća Rohindža je prije 18 mjeseci pobjeglo iz većinski budističkog Mjanmara nakon akcija vojske koju su istražitelji Ujedinjenih naroda prozvali "etničkim čišćenjem".

Oni danas žive u kampovima u susjednom Bangladešu te se čini kako će tamo i ostati.

Glasnogovornik agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR) rekao je kako će Jolie, posebna izaslanica organizacije, provesti tri dana u kampovima kako bi procijenila potrebe Rohindža i izazova s kojima se Bangladeš nosi kao zemlja domaćin.

Glumica će se susresti i s premijerkom Bangladeša Sheikh Hasinom koja je dobila pohvale međunarodne zajednice jer je obećala da neće vraćati Rohindže nazad u Mjanmar suprotno njihovoj volji.

Glasnogovornik UNHCR-a kazao je i kako će se njezini razgovori usredotočiti na "potrebu za sigurnim i održivim rješenjima za bijeg jedne od najprogonjenijih manjina na svijetu". Istaknuo je kako posjet dolazi uoči novog poziva za prikupljanjem 920 milijuna dolara kako bi se zadovoljile temeljne potrebe Rohindža.

Iako je ovo prvi posjet glumice Bangladešu, s Rohindžama se već susrela u Mjanmaru, kao i u Indiji.

"Duboko je uznemiravajuće iskustvo susresti se s obiteljima kojima je sve što znaju - progonstvo i činjenica da su bili tretirani kao životinje. Zahvalna sam Bangladešu što je ove ljude prihvatio, zaštitio i priznao te im dao dokaz o identitetu, koji su mnogi od njih dobili prvi put u životu", izjavila je Angelina Jolie.

Vidno pogođena patnjom i beznađem naroda Rohindža, Jolie je kazala kako se svi trebamo stidjeti načina na koji se ove ljude tretira.

Kopirati
Drag cursor here to close