Kako crtamo srce?

Evo zašto je simbol srca anatomski netočan

Arheolozi su simbol našli na starim grčkim i rimskim lončanicama.
Lifestyle / Zabava | 14. 02. 2021. u 10:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znak za srce jedan je od univerzalnih, globalno razumljivih simbola koji nadilazi gotove sve jezične i kulturne barijere. Nema dijela ove planete gdje taj jednostavni znak ne simbolizira ljubav. No, kakve veze ovaj simbol ima sa pravim, ljudskim srcem. Oblikom, ova da dva srca su potpuno različita. Odakle onda dolazi simbol za srce?

Antika

Najstariji nalazi oblika kojeg danas asociramo sa srcem datiraju iz vremena antike, 3000 godina prije Krista, piše Priceonomics.

Arheolozi su simbol našli na starim grčkim i rimskim lončanicama.

Pretpostavlja se da je tada znak simbolizirao pojednostavljeni smokvin list, i nije bio ni na koji način povezan s ljudskim srcem niti ljubavlju.

Video: How to Draw a Perfect Heart / Super Easy Step by Step Tutorial

I na drugim je nalazištima iz antičkog doba ovaj simbol zapravo prikazivao neku vrstu lista, bilo lista vinove loze u čast Dioniza, boga vina, bilo list lovorike, kao znak pobjede staroj Grčkoj, piše srednja.hr.

U 2. stoljeću u starogrčkoj koloniji Cireni na prostoru današnje Libije ovaj se simbol počeo koristiti kao simbol lista Silphiuma, biljke koja se tada koristila kao primitivan oblik kontracepcije. Trgovina ovom biljkom bila je toliko lukrativna da se njen list tiskao i na kovanicama ondašnjeg novca.

Iako je simbol ‘srca’ relativno često korišten u antici, tada još nije imam nikakve veze sa ljudskim srcem niti simbolikom koju ono danas predstavlja. Povjesničari ne mogu točno odrediti kada se ovaj simbol počeo povezivati s ljudskim srcem, ali se pretpostavlja da je povezivanje simbola srca s ljudskim srcem rezultat nepoznavanja osnova anatomije.

Anatomija

Najranija otkrića iz područja anatomije ljudske unutrašnjosti potječu od Galena iz Pergama, slavnog liječnika iz rimskog doba koji se bavio teškim ozljedama gladijatora. U svom je radu Galen mogao steći uvid u unutrašnjost ljudskog tijela bez da radi obdukcije. Iza Galena su ostala 22 sveska medicinskog teksta. U njima je srce opisano kao nalik češeru ili lista, nalik na prikaz lovorike u staroj Grčkoj.

Između antike i srednjeg vijeka velika izgubljena je velika količina medicinskog znanja, dijelom i zbog djelovanja katoličke crkve koja je zabranjivala autopsije.

Zbog toga su se znanstvenici i umjetnici toga vremena u opisivanju i prikazivanju organa oslanjali na prastare predaje i šale. Galenovi zapisi bili su općeprihvaćeni kao točni jer gotovo 1300 godina nije bilo novih izvora znanja.

Srce = Ljubav

Sredinom 13. stoljeća simbol srca ponovno se počeo pojavljivati u umjetnosti. Ovoga puta, nije simbolizirao nikakav list, već ljudsko srce, prenoseći simboliku ljubavi.

Prvo pojavljivanje srca datira iz francuske priče ‘Le roman de la poire’ ili ‘Romansa kruške’, u kojoj ljubavnici zubima gule krušku. U to je vrijeme običaj bio da se prvo slovo svakog poglavlja dekorira i oslikava. Jedan takav početak poglavlja u priči počinjao je sa slovom ‘S’ koje je oslikano slikom u kojoj mladić dami poklanja srce, simbolizirajući poklanjanje ljubavi.

Srce se u ovom periodu kao simbol ljubavi pojavljuje i drugdje. Oslikavanje Kapele Arene majstorsko je djelo važnog umjetnika tog razdoblja Giotta. U kapeli se pojavljuje prikaz vrline velikodušnosti personificirane kao dame kako Kristu poklanja srce, ponovno prikazano u obliku stiliziranog češera, sličnog današnjem prikazu srca.

Giotto je utjecao na velik broj umjetnika 14. i 15. stoljeća, koji su po uzoru na njega srce prikazivali u sličnom obliku i pripisivali mu ljubavnu simboliku. Do petnaestog stoljeća srce se obično prikazivalo naopačke, lukovi su bili donja, a šiljak gornja strana. To se promijenilo pojavom igraćih karata.

Prve igraće karte s četiri ‘boje’ nastale su u 14. stoljeću u Egiptu. Simboli ‘boja’ bili su pehar, novčić, mač i štap. U 15. stoljeću Nijemci i Švicarci počeli su koristiti karte na kojima su bili žirevi, ruže, zvona i štitovi, slične današnjim kartama za belu.

Početkom 16. stoljeća u Francuskoj nastaju karte kakve danas koristimo za poker, sa bojama karo, tref, pik i srce. Igraće karte su u to vrijeme bile iznimno popularne, pa je pojavljivanje simbola srca na njima na velika vrata srce uveo u vizualnu kulturu.

Video: How To Draw A Heart Step By Step 

Srce = Voljeti

Do 19. stoljeća simbol srca kakav danas poznajemo ustalio se kao prikaz ljudskog srca s konotacijom ljubavi. Međutim, danas na ovaj simbol često mijenja samo riječ ‘ljubav’ ili ‘voljeti’.

Takva upotreba priče iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je grad New York pokrenuo jednu od najpoznatijih i najprepoznatljivijih marketinških kampanja u povijesti – ‘Volim New York’. Grad je printao nebrojene plakate, majice i druge promotivne materijale sa sloganom I (srce) New York. Bio je to prvi put u povijesti da srce nije samo simboliziralo ljubav, već je i zamijenilo riječ ‘Voljeti’.

Zanimljivo, simbol srca u modernoj je eri dobio i još jedno, prošireno značenje. Godine 1986. izašla je prva verzija popularne igrice ‘The Legend of Zelda’ u kojoj se po prvi puta simbol srca koristio u označavanju preostalog broja života. Od tada se srce čest koristi u slične sve, dodajući simbolu i značenje zdravlja i života.

Kopirati
Drag cursor here to close