Madonna Louise Ciccone

Da su godine samo broj - najbolje svjedoči slavna Madonna

Tijekom cijele karijere, većina njezinih pjesama je dospjela na prva mjesta glazbenih ljestvica, od kojih su najprepoznatljivije "Like a Virgin", "Papa Don't Preach", "Like a Prayer", "Vogue", "Frozen", "Music", "Hung Up", i "4 Minutes".
Lifestyle / Zabava | 17. 08. 2023. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Instagram / Madonna Louise Ciccone

Pjevačica i glumica Madonna proslavila je jučer 65. rođendan.

Rođena je kao Madonna Louise Ciccone 16. kolovoza 1958. u Bay Cityju, Michigan. Odrasla je u predgrađu Detroita, danas poznato kao Rochester Hills.

Madonnin put do uspjeha nije bio nimalo lak. Bolni izazovi na tom putu su je učvrstili, što joj je dalo hrabrosti da se popne na vrh mijenjajuće glazbene industrije i prebrodi zamke slave.

Madonnina majka, koja je dijelila isto ime s njom, preminula je kada je pjevačica imala samo pet godina. Borila se s rakom dojke te izgubila bitku i ostavila Madonnu i njezino petero braće i sestara da ih odgaja otac.

Godine 1977. seli se u New York City kako bi se bavila modernim plesom. Nakon pokušaja pjevanja u nekoliko pop grupa, 1983. godine izdaje debitantski album.

Video: Madonna - La Isla Bonita (Official Video)

Zatim je uslijedila serija albuma koja joj je donijela ogroman uspjeh i popularnost, a pomicala je granice u tekstovima pjesama u popularnoj glazbi i vlastitu predodžbu u svojim glazbenim videima, koji su se učvrstili na MTV-u.

Tijekom cijele karijere, većina njezinih pjesama je dospjela na prva mjesta glazbenih ljestvica, od kojih su najprepoznatljivije "Like a Virgin", "Papa Don't Preach", "Like a Prayer", "Vogue", "Frozen", "Music", "Hung Up", i "4 Minutes".

Karijera joj je poboljšana pojavljivanjem na filmskom platnu i to 1985. godine, iako je primila raznolike komentare. Odobravanje od strane kritičara, kao i Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu je dobila za ulogu u filmu Evita (1996.), ali za ostale uloge je primala velike kritike.

Video: Madonna - Vogue (Official Video)

Od ostalih Madonninih poduhvata, najznačajniji su da je modna dizajnerica, spisateljica knjiga za djecu, filmska redateljica i producentica. Smatra se poslovnom ženom.

Godine 1992. je zajedno s Time Warnerom osnovala diskografsku kuću Maverick, a 2007. je sklopila do tada nevjerojatan ugovor vrijedan 120 milijuna dolara s Live Nationom.

Prema Recording Industry Association of America (RIAA), najprodavanija je izvođačica 20. stoljeća, i druga najprodavanija izvođačica u Sjedinjenim Američkim Državama (iza Barbre Streisand), s prodanih 64,5 milijuna albuma.

Časopis Billboard je Madonnu proglasio drugim, iza The Beatlesa, najuspješnijim umjetnikom na Billboard Hot 100 ljestvici, a što ju čini i najuspješnijim samostalnim umjetnikom te ljestvice.

Madonna je dobila svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame. 2012. godine VH1 ju je proglasio "najvećim ženskim imenom glazbe". (Izvor: Wikipedia)

Video: Madonna - Hung Up (Official Video) [HD]
Kopirati
Drag cursor here to close