Sankcije EBU-a

BHRT šuti o višemilijunskom dugu za sudjelovanje na Eurosongu

BHRT se od 2017. godine nalazi pod sankcijama EBU-a
Lifestyle / Zabava | 16. 03. 2022. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već je odavno poznato kako Bosna i Hercegovina i ove godine neće imati svog predstavnika na Eurosongu koji se ove godine održava u Italiji. Razlog tomu je višemilijunsko dugovanje BiH prema organizatoru Eurosonga - Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU).

Predstavnike država na Eurosongu bira nacionalna javna televizija, što je u slučaju BiH riječ o Radioteleviziji Bosne i Hercegovine (BHRT), no BHRT se od 2017. godine nalazi pod sankcijama EBU-a. Ipak sankcije se samo između ostalog odnose na Eurosong.

Sankcije trećeg stupnja

''BHRT je trenutno pod sankcijama trećeg stupnja s EBU-om – što znači da više nemaju pristup bilo kakvim aktivnostima ili uslugama EBU-a'', potvrđeno je za Bljesak.info iz Komunikacijskog tima EBU-a.

Iznos duga iz EBU-a nisu željeli otkriti, ali je s BHRT-a ranije potvrđeno kako je riječ o iznosu od oko 6 milijuna švicarskih franaka.

''Ne želimo otkrivati iznos duga, ali on je rezultat članstva BHRT-a u EBU-u u cjelini, a ne samo njihovog sudjelovanja na Eurosongu'', kazali su nam iz EBU-a.

BHRT šuti

Od BHRT-a nismo dobili odgovor poduzimaju li se ikakve aktivnosti po pitanju sanacije duga i navodne tužbe EBU-a.

''Znamo da naš član naporno radi kako bi pokušao podmiriti dug s EBU-om i nadamo se da ćemo im u budućnosti moći ponovno otvoriti usluge'', poručili su za Bljesak.info iz EBU-a.

Ipak cijena nastupa na ovom najprestižnijem glazbenom natjecanju kreće se oko pola milijuna maraka. Taj novac, kako su ranije medijima kazali s BHRT-a, BHRT-u je teško prikupiti zbog neplaćanja i nepravilne raspodjele novca od RTV pristojbi.

Veći problemi od Eurosonga

BHRT, kazali su ranije, ne može prikupiti traženi iznos za sudjelovanje bh. predstavnika samo od RTV pristojbi te je potrebna podrška gospodarstvenika i vlasti. Financiranje izaslanstva BiH na natjecanju i ranije je bio financijski problem.

S BHRT-a su u veljači ove godine medijima poručili kako BHRT trenutno ima ''puno većih problema od Eurosonga''.

Podsjećamo, BiH je posljednji put imala svoje predstavnike 2016. godine. Tada su je predstavljali Delala, Deen, Ana Rucner i Jala Brat s pjesmom ''Ljubav''.

Također, BHRT ovo nije ni prvi put da uskraćuje Bljesak.info za informacije. Tako nismo dobili ni informaciju zašto ovaj javni servis odustao od emitiranja domaće serije ''Balkanika''.

Kopirati
Drag cursor here to close