25 godina od smrti pjevača

Zadnja riječ pjevača EKV bila je - hajdemo

Nenad Milovanović je uime Zadužbine 'Milana Mladenovića' najavio izložbu i reizdanje albuma 'Angels breath'
Lifestyle / Zabava | 07. 11. 2019. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je 25 godina od prerane smrti frontmena grupe 'Ekatarina Velika' i čovjeka koji je obilježio 'novi val' jugoslovenskog rocka, Milana Mladenovića.

Tim povodom održana je tribina u Domu omladine u Beogradu na kojoj su govorili glazbeni kritičari Momčilo Rajin i Aleksandar Žikić, Nenad Milovanović iz Zadužbine 'Milana Mladenovića' i Dragan Ambrozić uime DOB-a. Osim tribine održana je i projekcija snimka sa koncerta iz 1987. godine u Mladenovićevu čast.

Nekadašnji bubnjar ovog sastava Ivan Fece Firči, za B92, govori da njegove prve pomisli na Milana Mladenovića ne vezuju se za glazbu, već na njihova druženja i činjenicu da mu svih ovih godina nedostaje prijatelj. Na pitanje sjeća li se njihovog posljednjeg razgovora, on odgovara:

"Bilo je to posljednjih dana njegovog života, ja sam redovno zvao, tad sam bio u Americi. Nisu naši razgovori bili patetični, čak me je lagao, govorio je da se odlično osjeća i da je baš jučer obišao jedan krug oko zgrade, ustvari je lagao, ležao je sa malo kilograma u krevetu. Nikad nije klonuo duhom! Magi mi je rekla da je do posljednjeg trenutka bio pun života i njegove posljednje riječi su bile 'Hajdemo'".

Na tribini se isticalo da je tadašnja rock scena funkcionirala kao zajednica i svi su se međusobno pomagali. Druženja su bila nezaobilazni dio njihovog života, ali i stvaralaštva. Nerijetko su dijelili ideje, ali i instrumente, piše B92.

Ova tribina je bila prilika za kratku retrospektivu, ne samo lika i djela Mladenovića već i jugoslovenske rock glazbe. Mladenović i danas inspirira mnoge umjetnike, njegov rad u grupi EKV spada u neprolazne vrijednosti rock glazbe sa ovih prostora.

Nenad Milovanović je uime Zadužbine 'Milana Mladenovića' najavio izložbu i reizdanje albuma 'Angels breath', uz suradnju sa Narodnom bibliotekom Srbije, u kojoj su trenutno smještena njegova autorska djela, instrumenti i drugi predmeti povjereni na čuvanje.

Kopirati
Drag cursor here to close