Povratak otpisanih

Mrtve ih oživljavaju za nove turneje

Kako najveće zvijezde pop i rock glazbe stare ili su već umrle,glazbeni moguli objeručke su prihvatili hologram kao spas za produljenje vrste pred izumiranjem.
Lifestyle / Zabava | 16. 01. 2020. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nekim drugim vremenima pokojna Whitney Houston počivala bi u miru, barem poput starijeg joj kolege Jima Morrisona, koji već 50 godina leži na pariškom groblju Pere – Lachaise. No, vremena su nova i Whitney se ovih dana sprema na turneju. Točnije, spremaju je. Srećom, ne u vidu tek osvježenog leša, iskopanog jučer ili u vidu zombija kojeg je tajna formula digla iz sanduka, nego u obliku hologramske projekcije.

Ta hologramska projekcija prikazivat će na bini Whitney iz najsjajnije faze, dok će se za glazbu uživo brinuri glazbenici odabrani po najvišim standardima. Tako će publika doživjeti pravu, besmrtnu Whitney uživo, a oni iz udaljenijih redova gotovo da neće primijetiti razliku. Hologramska turneja velike pjevačive kreće 25 veljače i trajat će do 3. travnja ove godine, a obuhvatit će 27 velikih europskih gradova!

Hologrami su budućnost koncerata

No, Whitney nije niti prva, a niti posljednja. Projicirani Elvis još prije dvadesetak godina odradio je prvi koncert uživo, nedavno je Buddy Holly, iako preminuo još u vrijeme dok je rock and roll bio mlad, svjež kao iz najboljih dana odsvirao čitavu seriju nastupa, a start up Eyellusion odgovoran je za turneju „Dio Returns“, na kojoj je nekadašni pjevač bendova Dio, Black Sabbath i Rainbow odrađivao koncerte na dnevnoj bazi – i odrađivat će tko zna koliko još puta! Jer, hologrami su besmrtni – i za razliku od pravih ljudi, mogu vječno ostati poželjno mladi.

Zapravo, kada su lansirali Ronnie Jamesa, najveća odluka je bila u kojoj fazi života pokojnika ga prikazati. Dio bi imao već 77 godina u stvarnom životu i izgledalo je neprihvatljivo prikazati ga u gerijatrijskoj fazi, pa su se odlučili stvar ostaviti na pola puta – između rane faze sedamdesetih i kasnije faze, pa je Dio na hologramu predstavljen kao onaj stari iz MTV faze. Dakle, druga polovica osamdesetih. Jednako kao i Roy Orbison koji je zadnjih mjeseci žario i palio u istom odijelu i sa cvikama iz 1988.!

Vaše je samo da se predate

Publika zapravo i ne mari što gleda holograme, jer uz kombinaciju najupečatljivijih sviračkih i pjevačkih dionica, poredane u niz logaritama, uz znalački odabir pratećih svirača, hologramski koncerti su zapravo „Best of The Best“. Ako želite ubaciti koju grešku, disonanciju ili bilo što inače svojstveno za žive nastupe živih glazbenika – može se i to! Zapravo, mogućnosti su ogromne, samo se treba uvjeriti da ne gledate pravog idola!

A, u osnovi, većina fanova želi pamtiti idole iz najboljih vremena – mnogi se teško mire sa oproštajnim turnejama na kojima se nekada mladi heroj jedva kreće binom – i nabadajunekadašnje vokalne granice napola zaboravljajući tekst ili svirajući fulajući akorde, falširajući sve u šesnaest.

Hologramski koncerti nude vazda svježe umivene glazbene idole, koji i danas žare i pale u svijetu diskografije, bilo da im se glazba kupuje na pločama, CD-ima ili se sluša na streamingu. A kako je krenulo, možda mrtvi izbace i koju novu stvar. To je već nešto uobičajeno za mrtve glazbenike, ali do sada nije bilo i za žive holograme.

Ero s onog svijeta nije više šala

No, ipak, većina raje dolazi zbog hitova i pjevača iz najbolje faze. Stoga, očekujte uskoro povratak Franka Zappe, Davida Bowieja, Princea, Toma Pettyja...direktno s onog svijeta!

A kako većina velikih i diskografski vazda najprofavanijih glazbenika već odavno guli sedamdeset i neku, nije isključeno da će i za njihovog života, hologrami na turneju umjesto već ocvalih Dylana, McCartneya ili The Rolling Stonesa. A samo se čeka dan kada će, uz zadnji krik tehnologije, na turneju opet okupljeni The Beatles. Ili The Doors sa Morrisonom na vokalu.

I opet, kako tehnologija postaje sve dostupnija, tko zna, možda već za koju godinu, u nekom noćnom klubu u Bosni i Hercegovini, za vas opet zapjeva i Šaban Šaulić. Vaše će biti samo da, po starom običaju, pijete, dižete ruke u zrak i vičete – to, kraaaalju! To, majstoreee!

Kopirati
Drag cursor here to close