Ikona

57 godina od smrti Marilyn Monroe

Prvi muž ubrzo nakon vjenčanja odlazi u rat, a Norma, da bi preživjela, počinje raditi u tvornici padobrana. Upravo na tom mjestu počet će legenda.
Lifestyle / Zabava | 05. 08. 2019. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 57 godina samoubojstvo je izvršila američka glumica Marilyn Monroe, koja je tada imala samo 36 godina, rođena kao Norma Jeane Mortenson.

Početak života ikone ženstvenosti i seksepila tragično je obilježen, majka joj je bila psihički nestabilna, pa je Norma kao djevojčica bila smještena u obitelj udomitelja, u kojoj ostaje do sedme godine. Životni problemi su se nizali, pa mala Norma biva smještena u sirotište. Godine 1942. tada 16-godišnja Norma vjenčala se s pet godina starijim Jamesom Dougherty.

Prvi muž ubrzo nakon vjenčanja odlazi u rat, a Norma, da bi preživjela, počinje raditi u tvornici padobrana. Upravo na tom mjestu počet će legenda.

Foto: internet / Marilyn Monroe

''U svrhu promocije vojne industrije i žena, tvornicu je posjetio fotograf koji je zamjećuje te joj predlaže suradnju. Boji kosu u plavo, reklamira kupaće kostime, pojavljuje se na 33 naslovnice te do kraja rata postaje san svakog fotografa. Prpošna, energična, spontana i puna životne energije, uskoro svima zapada u oko. Logičan slijed ovakvog uspjeha bila je promjena na osobnom planu, razvodi se 1946. godine'',  navode svjetski mediji prenosi Avaz.

Bira ime s majčine strane obitelji te od tog trenutka javnosti postaje poznata pod imenom Marilyn Monroe. Na prilično revolucionaran i kontroverzan korak odlučuje se 1949. s objašnjenjem da joj je trebao novac – slika se gola za kalendar koji će se kasnije pojaviti u prvom broju "Playboya".

Njen zvjezdani poredak definitivno je upisan 1952. godine kada je snimala brojne filmove te plesni mjuzikl. S druge strane, u to se vrijeme udaje za Joea DiMaggio iako je već iskusila njegovu ljubomoru i posesivnost. Razveli su se nakon nepunih devet mjeseci.

Na snimanju famozne scene suknje u zraku za film u jutarnje sate okupilo se više od dvije tisuće posmatrača te nekoliko stotina profesionalnih fotografa. Ushićena Marilyn pozirala im je više od dva sata.

  Marilyn Monroe

''Upoznaje cijenjenog pisca dramskih komada Arthura Millera, za kojeg se ubrzo udaje. Par očajnički nastoji u pokušajima da Marilyn zatrudni, ali svi se pokušaji završavaju spontanim pobačajima, koji su još više dotukli zvijezdu. Iako je s Millerom ostala četiri godine, do fijaska je na kraju došlo zbog njenih konstantnih problema s ovisnošću. Na platna se vraća u velikom stilu, s velikim hitom "Some Like It Hot" (1958.). Posljednji film koji je završila bit će "Misfits" (1960.), čiji je scenarij posebno za nju napisao Miler'', kazali su tadašnji bliski izvori glumice.

Najslavniji muškarac koji je vezan uz njezino ime bio je John Kennedy i, iako nema svjedoka i dokaza koji bi potvrdili nagađanja, neki smatraju da su bili u intenzivnoj vezi.

Njeno beživotno tijelo pronašla je spremačica 1962. godine. Iako se smatra da je umrla od predoziranja, neki tvrde da je mnogo stvari u vezi s njenom smrću nerazjašnjeno i insinuiraju da je ubijena zbog veze s Kennedyjem ili da je imala veze s mafijom.

Kopirati
Drag cursor here to close