Podrška obiteljima

ŽZH uvodi dječji doplatak, naknadu za treće i svako iduće dijete

Osim toga što definira pravo na dječji dodatak, Zakon o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a, koji će se na današnjoj sjednici naći u formi prijedloga, propisuje i potporu obiteljima s troje i više djece.
Lifestyle / Obitelj | 02. 08. 2022. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca iz obitelji slabijeg imovinskog stanja i socijalno ugroženih obitelji s područja Zapadnohercegovačke županije ostvarivat će pravo na dječji doplatak do navršene 18 godine života, piše Večernji list BiH. Na današnjoj sjednici županijske Skupštine zastupnici će razmatrati prijedlog Zakona o zaštiti obitelji s djecom koji definira i isplatu dječjeg dodatka.

Kako se navodi u tekstu Zakona, pravo na dječji dodatak pripada djetetu do navršene 18 godine pod uvjetima i po postupku propisanom federalnim zakonom. Prema Zakonu o materijalnoj podršci obiteljima s djecom u FBiH, a kako je objasnio federalni ministar rada Vesko Drljača, osim što se iznos dječjeg dodatka povećava tri puta u odnosu na raniji prosjek, te sada iznosi 103,17 KM, jamče se i jednaka prava svakom djetetu u socijalno ugroženim i obiteljima slabijeg imovinskog stanja.

Prema federalnom zakonu, dijete može ostvariti pravo na dječji dodatak ako ukupni mjesečni prihodi po članu zajedničkog kućanstva ne prelaze 40% najniže plaće u FBiH. Kada je riječ o visini dodatka, u zakonu je propisano da iznosi 19% najniže plaće u FBiH.

Osim toga što definira pravo na dječji dodatak, Zakon o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a, koji će se na današnjoj sjednici naći u formi prijedloga, propisuje i potporu obiteljima s troje i više djece. Obitelji s troje i više djece stupanjem ovoga zakona na snagu dobivat će mjesečnu naknadu u visini od 500 KM za treće i svako iduće dijete do djetetove 7. godine.

Kako bi ostvarili ovo pravo, roditelji djeteta trebaju imati prebivalište na području ZHŽ-a najmanje tri godine prije podnošenja zahtjeva, sva djeca trebaju živjeti u zajedničkom kućanstvu - iznimka su djeca koja su stekla punoljetnost ili zaključila brak.

Dopredsjednik Vlade ZHŽ-a i ministar financija Toni Kraljević objasnio je kako je rebalansom proračuna za ovu godinu ugrađena nova stavka - tekući prijenosi za potporu obiteljima s troje i više djece koja je planirana u iznosu od 3,300.000 KM za 4 mjeseca ove godine. Objasnio je i kako će ova stavka u proračunu za iduću godinu biti povećana na oko 10 milijuna KM.

Zakon o zaštiti obitelji s djecom ZHŽ-a definira i naknade za zaposlene i nezaposlene rodilje, jednokratnu novčanu naknadu za opremanje novorođenčeta, smještaj djece u vrtićima… Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ZHŽ-a Tomislav Pejić izjavio je kako očekuje da će primjena zakona krenuti od 1. rujna. Zahtjevi će se podnositi preko nadležnog Centra za socijalni rad.

Zastupnici će još razmatrati i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji s djecom, prijedlog zakona o izmjeni Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji, prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o koncesijama i drugi.

Kopirati
Drag cursor here to close