Glas žena

Žrtve obiteljskog nasilja će fotografijama predstaviti kroz što su prošle

Nasilje u obitelji je, navode iz Žena BiH, obrazac kontrole, prisile, prijetnje, ponižavajućeg i / ili nasilnog ponašanja, uključujući seksualno nasilje, koje pretežno doživljavaju žene.
Lifestyle / Obitelj | 16. 09. 2020. u 15:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa ciljem da objave početak partnerskog prekograničnog projekta 'Glasovima žena protiv rodno zasnovanog nasilja u CG i BiH', koji će zajedno realizirati u sljedećih sedam mjeseci, partnerske organizacije SOS telefon Nikšić i Žene BiH, u srijedu se organizirala konferencija za medije u Nikšiću i Mostaru.

Nasilje u obitelji je, navode iz Žena BiH, obrazac kontrole, prisile, prijetnje, ponižavajućeg i / ili nasilnog ponašanja, uključujući seksualno nasilje, koje pretežno doživljavaju žene.

U Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, žene sa iskustvom nasilja, smatraju iz organizacija, nisu još uvijek dovoljno osnažene da javno govore o svojim osjećanjima i potrebama; da iskažu svoje povjerenje i/ili nepovjerenje u institucije. Stoga, ovaj partnerski projekat pruža priliku za 20 žena sa iskustvom nasilja da kroz izgradnju njihovih kapaciteta svoja iskustva izraze na kreativan, anoniman i inovativan način, i to  kroz fotografiju.

Organiziranjem 'photovoices' radionica, žene sa iskustvom nasilja iz obje zemlje će učiti o fotografiji, kojom će prikazati svoju životnu priču i poruku koju žele da drugi ljudi čuju o nasilju u obitelji i njegovom utjecaju na živote žena i djece.

Video: Žene BiH i Crne Gore zajedno u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja

Javnost u CG i BiH će, smatraju, dobiti priliku da se upozna sa iskustvom žena koje su preživjele nasilje na dvjema izložbama fotografije koje će biti organizirane. 

Također, fotografije će se naći na razglednicama koje će biti napravljene i poslane na adrese kreatora politika i praksi u CG i BiH. Na ovaj način će im, navode, biti upućen autentičan poziv za dijalog u kome se očekuje da čuju glas žena.

''Sigurne smo da će projekat pozitivno uticati na položaj žena sa iskustvom nasilja u Crnoj Gori i BiH i ojačati njihov glas u zajednici'', poručili su voditelji projekta na konferenciji za medije.

Ovaj projekat se realizira u okviru zajedničkog regionalnog programa 'Dijalog za budućnost: unapređenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije' koju sprovodi UNDP, UNICEF i UNESCO, a financira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF), priopćeno je iz 'Žena BiH' Mostar.

Inače, udruženje 'Žena BiH' Mostar je nepolitična i neprofitna nevladina organizacija osnovana 24.10.1994. godine i djeluje na području cijele BiH bez obzira na vjersku, nacionalnu ili entitetsku pripadnost. U sklopu svojih mnogobrojnih službi za pomoć ženama žrtvama svih oblika nasilja, izdvajaju Sigurnu kuću “Marguerite”, SOS telefon, besplatno pravno savjetovalište, psiho-socijalnu pomoć i slično.

Kopirati
Drag cursor here to close