Afganistan

Zbog siromaštva: Obitelji prisiljene da prodaju djecu

Zbog siromaštva obitelji u Afganistanu su primorane prodati svoju djecu za cijenu od 1.000 od 3.000 dolara
Lifestyle / Obitelj | 29. 10. 2021. u 15:32 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog siromaštva obitelji u Afganistanu su primorane prodati svoju djecu za cijenu od 1.000 od 3.000 dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj Afganistanaca se bori za opstanak nakon što su talibani polovicom kolovoza ponovo preuzeli vlast u Afganistanu i formirali privremenu vladu i nakon prestanka priliva međunarodne pomoći.

Prema istraživanju novinara AA u Afganistanu, neke obitelji prodaju djecu svojim rođacima, dok neke obitelji daju djecu za novac bez obzira tko je kupac.

Prema predviđanjima UN-a, od studenog će 22,8 milijuna ljudi, što je 55 posto stanovništva Afganistana, biti suočeno s ozbiljnom krizom hrane. U jednom od izvještaja navodi da je do sada 18,8 milijuna ljudi u zemlji pod teškom krizom gladi.

Foto: Anadolija / Obitelj Samimi, jedna je od obitelji koje su dale svoju djecu na prodaju

Zbog sve veće gladi i siromaštva širom zemlje, desetine obitelji najavile su da prodaju svoju djecu.

Obitelj Samimi, koja se bori da preživi u baraci u regionu Dere-yi Kazi izvan Firuzkoha, jedna je od obitelji koje su dale svoju djecu na prodaju.

Ruhsana Samimi (56) ispričala je za AA o financijskim poteškoćama i razlozima zbog kojih želi prodati svoje unuke. Kao podstanar živi s dva sina, snahom i šestero unučadi. Žive u neuvjetnoj kući za život, bez vode i struje. Prije 20 godina joj je preminuo suprug. Od tada, kako je kazala, žive i djecu odgajaju u siromaštvu.

Samimi je izjavila da se situacija dodatno pogoršala kada se njen 30-godišnji sin Sibgatullah, koji je hranio obitelj, razbolio i završio u bolnici. Napomenula je da prodajom dvije unuke žele podmiriti zdravstvene troškove.

Samimi tvrdi da prodaju šestogodišnje Zinete i četverogodišnje Zibe vide kao "nadu za život".

Kako je kazala, djevojčice su na prodaji dva tjedna, ali se još nitko nije javio.

Samimi je navela da je cijena starije 2.200 dolara, a mlađe 1.100.

"Gladni smo i nitko nam nije pomogao, čak ni naši rođaci. Voljela bih da su nam pomogli pa da ne moram prodati unuke. Nemamo novca ni za stanarinu", izjavila je Samimi.

Zinet, koja je stavljena na prodaju, uplašena je zbog toga.
"Međutim, primorana sam da to prihvatim kako bih pomogla ostalim članovima obitelji", ispričala je šestogodišnja djevojčica.

Direktor za migraciju pokrajine Gor Mevlevi Abdul Hay Mubashir smatra da je velikom broju obitelji hitno potrebna pomoć.

"Ako se tim ljudima ne pomogne, može doći do humanitarne katastrofe", poručio je Mubashir.

Kopirati
Drag cursor here to close