Regionalni forum

Mostar: Caritas će raditi na zaštiti djece i mladih

Ravnatelji Caritasa i stručnjaci iz Caritasovih ustanova, koje skrbe o djeci, pridonijet će izradi Politike za zaštitu djece i mladih po uzoru na standarde Caritasa Internationalis.
Lifestyle / Obitelj | 12. 11. 2018. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi Regionalni forum Caritasa o zaštiti djece održavat će se od 13. do 15. studenoga u Duhovno-obrazovnom centru "Emaus" u Mostaru, s ciljem podizanja svijest o potrebi i važnosti izrade smjernica za zaštitu djece.

Uz domaćina Caritas Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije, Forumu će nazočiti i drugi Caritasi u BiH, zatim predstavnici Caritasa iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a posebni gosti bit će izvršni ravnatelj Caritasa Internationalis iz Rima  Jacob Winter i Sigried Spindlbeck iz Osthilfe-fonda Biskupije Linz (Austrija).

Forum će otvorit ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine mons. Tomo Knežević, a uime domaćina Caritasa Mostarsko-Duvanjske i Trebinjsko-Mrkanske biskupije goste će pozdraviti i izreći dobrodošlicu ravnatelj dr. sc. don Ante Komadina i generalni vikar hercegovačkih biskupija mons. Željko Majić.

Ravnatelji Caritasa i stručnjaci iz Caritasovih ustanova, koje skrbe o djeci, pridonijet će izradi Politike za zaštitu djece i mladih po uzoru na standarde Caritasa Internationalis.

Cilj je Foruma podići svijest o potrebi i važnosti izrade smjernica za zaštitu djece, ponuditi konkretne upute, mehanizme i alate, te podržati razmjenu iskustava i umrežavanje Caritasa u dobrim praksama zaštite djece.

Sudionicima Foruma u "Emausu" bit će predstavljani domaći i međunarodni standardi u zaštiti djece na temelju konvencija i pozitivnih zakonskih propisa, zatim politike, procedure i prakse za zaštitu djece i mladih u Caritasu, kao i iskustva i izazovi zaštite djece u Austriji kao primjer dobre prakse. U radu po skupinama razgovarat će se o mogućim mehanizmima i alatima zaštite djece.

Drugog dana Foruma sudionici skupa sudjelovat će na svetoj misi u mostarskoj katedrali, koju će predvoditi mjesni biskup mons. Ratko Perić,  a zatim će biti upriličen posjet Dječjem vrtiću "Sveti Josip" u Mostaru.

Regionalni forum održava se u mjesecu posvećenom pravima djeteta i uoči Međunarodnog dana djeteta, koji se obilježava 20. studenoga.

Forum o zaštiti djece i mladih počinje u utorak, 13. studenoga, u 17 sati u Duhovno obrazovnom centru Emaus (Potoci bb).

Kopirati
Drag cursor here to close