Bračna (ne)sreća

Tko preživi, a tko se razvede: Kako je pandemija utjecala na hercegovačke brakove?

Postavlja se pitanje jesu li se parovi zbližili u doba pandemije korona virusa ili je manji broj razvoda rezultat otežanog rada sudstva u doba korone.
Lifestyle / Obitelj | 05. 06. 2021. u 10:05 Piše: M.C./Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija korona virusa utjecala je na sve aspekte života, pa i one bračne. U Hercegovini se broj razvoda u prošloj godini smanjio u odnosu na protekle godine.

Postavlja se pitanje jesu li se parovi zaista zbližili u doba pandemije korona virusa ili je manji broj razvoda rezultat otežanog rada sudstva u tom razdoblju.

Prvi rezultati za 2020. godinu kažu kako je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji bilo 68 razvoda, u Županiji Zapadnohercegovačkoj 20, dok je u Hercegbosanskoj županiji zabilježeno 14 razvoda.

Samo 19 razvoda

U Hercegovini se od početka 2021. godine razvelo ukupno 19 parova, kažu podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Pixabay / Ilustracija

Naime, u mjesečnom statističkom pregledu po županijama, objavljenom na internet stranici Zavoda u svibnju, u periodu od siječnja do ožujka u tri hercegovačke županije zabilježeno je ukupno 19 razvoda.

Razvod samo u jednom gradu

Najmanje razvoda u promatranom razdoblju zabilježeno je u Hercegbosanskoj županiji gdje su se samo u Tomislavgradu razvela tri bračna para. U ostalim gradovima ove županije nisu zabilježeni razvodi.

Sedam parova razvelo se u Županiji Zapadnohercegovačkoj u prvom tromjesečju ove godine. Tri su se para razvela iz Ljubuškog, te po dva iz Širokog Brijega i Gruda. Po ovoj statistici u Posušju nije bilo razvoda.

Ilustracija

Kada je u pitanju Hercegovačko-neretvanska županija najviše razvoda zabilježeno je u Mostaru. Četiri para su se razvela u Mostaru, a dva u Čitluku.

Po jedan razvod zabilježen je u Čapljini, Konjicu i Stocu. Razvodi nisu zabilježeni u Prozoru, Neumu, Ravnom i Jablanici.

Broj razvoda unazad nekoliko godina po županijama:

Županija        HNŽ    ŽZH    HBŽ

2015             124       19       7
2016             160       20       7
2017             118       27     14
2018             120       20     23
2019             124       26     16

Kopirati
Drag cursor here to close