Dijete vas gleda

Što učiniti kad drugo dijete udari vaše? Reakcija je jako bitna

Najvažnije je za početak zapamtiti da nas naša djeca, kao i tuđa djeca, uvijek gledaju.
Lifestyle / Obitelj | 05. 06. 2022. u 09:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vaša reakcija na prizor u kojem neko dijete udari vaše ima puno veću moć nego što možda mislite. Naime, vaše dijete će gledati kako se vi nosite s tom situacijom i to će mu postaviti temelj po kojem će se dalje i samo ponašati i prema kojem će percipirati vlastite snažne osjećaje.

Kolumnistica za savjete pri forumu stranice Parents.com, dr. Emily Edlynn, objašnjava kako ćete biti učinkovitiji i savjesniji pri provođenju određenih metoda u takvim situacijama, prenosi Index

Najvažnije je za početak zapamtiti da nas naša djeca, kao i tuđa djeca, uvijek gledaju. Možda tako ne izgleda jer ne pospremaju svoje igračke iako vide da mi to radimo, ali djeca stvarno obraćaju pažnju na to kako reagiramo, posebno u stresnim situacijama.

Ostanite mirni

Ako drugo dijete udari vaše a roditelj drugog djeteta ne intervenira, vi možete, kaže Edlynn. Pristupite svom djetetu i provjerite je li dobro. Mirno recite drugom djetetu da izgleda kao da je povrijedilo vaše i rastužilo ga. Ovakav postupak bi mogao dati do znanja drugom roditelju da također nešto učini ili kaže. Vaša smirena reakcija također pokazuje vašem djetetu da je sve pod kontrolom.

"Ono što rado propovijedam je lekcija o svjesnosti", kaže Edlynn. Najkraće rečeno, praksa svjesnosti pomaže našem mozgu da ostane smiren u stresnim situacijama koje izazivaju snažne emocije. U konačnici, ovaj stupanj smirenosti pomaže nam da reagiramo najbolje što možemo.

Kako to funkcionira?

Praksa svjesnosti razvija snažnu svijest o mislima i osjećajima u sadašnjem trenutku. Samim činom priznanja sebi u nekom trenutku - moja ljutnja raste i mogu izgubiti kontrolu; želim ošamariti tog roditelja kao što je njegovo dijete ošamarilo moje - u kombinaciji s dubokim udisajima kako bismo iskontrolirali tu ljutnju, pomaže nam učinkovitije reagirati.

Što ako se incident ponovi?

Koliko god da ste evoluirali pomoću prakticiranja svjesnosti, također želite biti spremni na situaciju u kojoj se ponovi sličan incident. Problem tad postaje više strukturalne prirode. Svako dijete u skupini se zaslužuje osjećati sigurno, a opetovano agresivno ponašanje koje odrasli ne rješavaju na odgovarajući način ometa taj osjećaj sigurnosti.

Ako isto dijete ponovno povrijedi vaše dijete, slijedite iste prethodno opisane strategije. Nakon toga priđite roditelju ili odgajatelju koji je bio odgovoran za djecu za vrijeme incidenta i izrazite zabrinutost. Saznajte koje korake planira poduzeti za rješavanje problema. Bit će potrebno postaviti jasne granice i očekivanja, stoga se pobrinite da takve mjere poduzmu osobe odgovorne za to dijete.

Vrlo je vjerojatno da će svi roditelji u nekom trenutku biti u sličnoj situaciji, na ovoj ili onoj strani. Važno je reagirati ispravno, staloženo ali sigurno, pokazati svojoj ali i drugoj djeci kako se problemi najbolje rješavaju i dovesti do situacije koja će biti korektna za sve uključene strane.

Kopirati
Drag cursor here to close