Protivnici abortusa

Španjolska uvodi zatvorske kazne za molitelje ispred bolnica

Ukoliko zakon bude usvojen, osobe koje uznemiruju pacijentice ili medicinsko osoblje "uvredljivim, zastrašujućim ili agresivnim radnjama" mogle bi biti osuđene na rad za opće dobro ili čak na zatvorsku kaznu.
Lifestyle / Obitelj | 13. 02. 2022. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donji dom Španjolskog parlamenta s 204 glasa "za" i 144 glasa "protiv" izglasao je zakon koji predviđa kažnjavanje osoba koje ispred bolnice uznemiruju žene koje su došle na pobačaj, javlja EuroNews.

Prijedlog zakona, kojeg je u proceduru uputila koalicijska vlada sastavljena od Španjolske socijalističke radničke stranke, sada će biti upućen na glasanje u Senat.

Ukoliko zakon bude usvojen, osobe koje uznemiruju pacijentice ili medicinsko osoblje "uvredljivim, zastrašujućim ili agresivnim radnjama" mogle bi biti osuđene na rad za opće dobro ili čak na zatvorsku kaznu, prenosi Vox Feminae.

Feminističke skupine i pojedine političke stranke pohvalile su odluku vlade da poduzme konkretne korake kako bi zaštitila žene od "apsolutne okrutnosti" kojoj su izložene na ulazu u bolnicu od strane "hordi fundamentalista".

Voditelj međunarodnih odnosa u organizaciji 40 dana za život, Tomislav Čunović, izjavio je da ovaj zakon predstavlja "prijetnju demokraciji" te da "zadire u temeljna ljudska prava i slobode".

Prisjetimo se, Španjolska je prošle godine započela reformu zakona o pobačaju s ciljem uklanjanja dosadašnjih prepreka u ostvarivanju prava na pobačaj.

Reforme je pokrenulo Ministarstvo ravnopravnosti na čelu s Irene Montero kako bi adresiralo rastući broj prizivača savjesti u bolnicama.

Kopirati
Drag cursor here to close