Šipka nije ''ispala iz raja''

Save the Children apelira: Zabraniti tjelesno kažnjavanje djece!

Potrebno zabraniti nasilne metode discipliniranja djece koje ugrožavaju djetetovo dostojanstvo i integritet.
Lifestyle / Obitelj | 24. 10. 2018. u 17:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

U okviru napora sprječavanja zlostavljanja i iskorištavanja djece, organizacija Save the Children poziva relevantne organizacije, institucije i profesionalce u BiH da se suprotstave tjelesnom kažnjavanju djece i nasilnim metodama discipliniranja djece koje ugrožavaju djetetovo dostojanstvo i integritet. 

Bosna i Hercegovina trenutno se nalazi među 56 zemalja svijeta koje su se obvezale da će izvršiti zakonodavnu reformu s ciljem potpune zabrane tjelesnog kažnjavanja djece u svim okruženjima (obitelji, ustanovama dnevnog boravka djece i drugim ustanovama gdje borave djeca). 

Do ovog trenutka, Republika Srpska je osigurala da se u zakonodavstvu zabrani tjelesno kažnjavanje djece u svim okruženjima, dok se ista zabrana očekuje i u Federaciji BiH i Brčko Distriktu, nakon što je Vijeće za djecu BiH 2017. godine pokrenulo inicijativu da se izvrše izmjene u relevantnom zakonodavstvu koje će osigurati potpunu i eksplicitnu zabranu tjelesnog kažnjavanja djece, priopćili su iz Save the Children.   

Smatraju da je neophodno uspostaviti i ojačati sustav očuvanja sigurnosti djece u različitim organizacijama, institucijama i drugim okruženjima kako bi sva djeca, koja se u njima nalaze, na siguran i human način bila tretirana i zaštićena od bilo kakvog oblika nasilja. 

''Veoma bitno je kontinuirano stručno usavršavati profesionalce, roditelje, medije i druge aktere koji dolaze u kontakt sa djecom kako bi bili dovoljno senzitivni i educirani o nenasilnim metodama discipliniranja i kako bismo zajedno doprinijeli izgradnji sigurnijeg okruženja za rast i razvoj djece u Bosni i Hercegovini'', poručuju iz Save the Children. 

Ova organizacija u zemljama sjeverozapadnog Balkana radi kako bi za djecu osigurala zdrav početak života, priliku za učenje i zaštitu od nasilja. 

Pruža pomoć organizacijama i institucijama s kojima dolazi u kontakt da kreiraju interne sustave koji će minimizirati rizike i spriječiti radnje štetne po djecu ali isto tako da povećaju svijest kod vlastitih uposlenika o potrebi pravoremenog reagovanja i prijavljivanja zabrinutosti u vezi sa zlostavljanjem ili iskorištavanjem djece.   

Kopirati
Drag cursor here to close