Rekord

Rodila se beba iz embrija koji je bio zamrznut 27 godina

Rođenje je oborilo rekord najduže smrznutog embrija koji je rezultirao živorođenim djetetom.
Lifestyle / Obitelj | 05. 12. 2020. u 13:49 24sata.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Photo: Ilustracija / Pitanje je kvaliteta embrija u trenutku smrzavanja. Ako je to kvalitetan embrij, liječnici predviđaju da će ostati kvalitetan embrij u vrijeme smrzavanja i u vrijeme odmrzavanja 

Djevojčica Molly Gibson rođena je 26. listopada ove godine u Tennesseeju iz embrija smrznutog 27 godina.

Njezino rođenje pomoću embrija iz 1992. oborilo je rekord koji je postavila njezina sestra Emma 2017.

Embrioni su donirani kada je majka sada rođene djevojčice Tina Gibson i sama bila dijete, piše New York Times.

Godine 1992. Tina Gibson imala je gotovo dvije godine kada je par donirao embrije koji su bili smrznuti u klinici. U veljači 2020. jedan od tih embrija ugrađen je gospođi Gibson, učiteljici u osnovnoj školi u Knoxvilleu u državi Tenn, i u listopadu je rodila dijete od 2800 grama. Gospođa Gibson i njezin suprug Ben dali su joj ime Molly.

Rođenje je oborilo rekord najduže smrznutog embrija koji je rezultirao živorođenim djetetom.

Taj je rekord, prema Nacionalnom centru za doniranje embrija u Tennesseeju, postavljen 2017. godine, kada je Mollyna starija sestra Emma rođena nakon što je embrij istog donatorskog para in vitro postupkom stavljen u gospođu Gibson.

''Osjećamo se tako blagoslovljeno da je Bog tako davno odlučio da će ovo biti naša obitelj. Ne mogu zamisliti da imam bilo koju drugu djecu osim ove djece'', rekla je Tina Gibson.

Mollyno rođenje rezultat je procesa koji je započeo zamrzavanjem embrija 14. listopada 1992.

''Otopljen je u veljači 2020. godine te je najduže vrijeme kad je embrij zamrznut prije nego što je doveo do živorođenog djeteta'', rekla je Martha Earl, direktorica Medicinske knjižnice Sveučilišta Tennessee u Prestonu. 

Ona je istraživala članke u medicinskim časopisima i objasnila je da ''u medicinskom časopisu nije pronašla nijedan slučaj živorođenog'' embrija koji je bio zamrznut više od 20 godina.

''Mollyno rođenje pokazuje da nema ograničenog razdoblja u kojem se embrij može zamrznuti, iako su se tehnike smrzavanja značajno promijenile od 1990-ih'', rekao je dr. Jeffrey Keenan, direktor Nacionalnog centra za doniranje embrija, kršćanske organizacije koja je izvršila transfere .

Kopirati
Drag cursor here to close