Dopune

Proširivanje prava na novčanu pomoć za treće i svako slijedeće dijete

Ovim dopunama omogućava se svim obiteljima sa troje djece, a ne samo bračnim parovima sa troje zajedničke djece, ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć.
Lifestyle / Obitelj | 30. 11. 2021. u 12:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je na sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti obitelji sa djecom.

Ovim dopunama omogućava se svim obiteljima sa troje djece, a ne samo bračnim parovima sa troje zajedničke djece, ostvarivanje prava na jednokratnu novčanu pomoć, saopćeno je nakon sjednice kantonalne vlade.

Naime, kako se pojašnjava, trenutno važećim odredbama Zakona, pravo na jednokratnu novčanu pomoć za roditelje sa troje i više djece mogu ostvariti roditelji za treće i svako slijedeće zajedničko dijete rođeno u kalendarskoj godini za koju su osigurana sredstva u budžetu Kantona.

Izmjenama Zakona omogućava se da npr. bračni partneri koji imaju djecu iz eventualnih prethodnih brakova, a dobiju treće ili četvrto dijete, mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć, bez obzira da li su sva djeca njihova zajednička ili ne. Primjer su također i samohrane majke kod kojih za neko od djece nije utvrđeno očinstvo pa je, kao roditelj, ona onemogućena da ostvari ovo pravo.

Svrha priznavanja prava na jednokratnu novčanu pomoć za troje i više djece je pronatalitetna politika, a koja se važećim zakonom nije mogla u potpunosti ostvariti, navode iz Vlade TK.

 

Kopirati
Drag cursor here to close