Skrivene afere

Razgovori sa ženama koje varaju: Prevarom do spasa braka?

"Ta čežnja može postati toliko snažna da udana žena može doći do točke da prekrši zavjet koji je dala svom suprugu", kaže Barash.
Lifestyle / Obitelj | 28. 05. 2023. u 07:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žene varaju i sve manje im je problem to priznati, smatra Susan Shapiro Barash, autorica koja je provela tri desetljeća intervjuirajući žene u Americi koje su prevarile svoje partnere.

Otvoreno priznanje

Tijekom proteklih 30 godina Barash je uočila da sve više žena odlučuje priznati svoju nevjeru supruzima, vođene željom da ponovo zapale iskru strasti u svojim brakovima.

"On što se mijenja je da su žene puno spremnije otvoreno to priznati", rekla je Barash govoreći o svom istraživanju na nedavnom podcastu Sex&Psychology koji vodi socijalni psiholog i pisac Justin Lehmiller.

Njezina otkrića dovode u pitanje uobičajene predrasude da ženama njihova seksualnost nije prioritet, prenosi Živim.hr

Prema mišljenju Barash, žene su povijesno bile pod pritiskom da svoju seksualnost skrivaju, no duboko u sebi one čeznu da budu željene.

"Ta čežnja može postati toliko snažna da udana žena može doći do točke da prekrši zavjet koji je dala svom suprugu", kaže Barash.

Barash kaže da su udane žene s kojima je razgovarala rekle da nikada nisu planirale imati afere, ali kad se to dogodilo, postale su majstorice u skrivanju afera od djece, supruga i okoline.

Spas braka 

"Jedino kad je čula da žene to otvoreno priznaju bilo je kad su svoje afere htjele iskoristiti kao 'alat za pregovaranje' u pokušaju spašavanja braka", rekla je Barash Lehmilleru.

Velik broj žena rekao je Barash da su svojim supruzima rekle da im je varanje pokazalo kako da uživaju u onome što nedostaje u njihovom braku, ali i da bi to voljele imati u svom braku.

Za te žene, priznavanje nevjere bio je način da kažu: "Evo, ovo je ono što trebam, a ne dobivam", pojasnila je Barash dodajući da bi to mogao biti poziv na buđenje za njihove partnere.

Primijetila je i da su današnji muškarci spremniji slušati i razmisliti o prilagođavanju nego što su to bili muškarci u prošlim vremenima kad je afera uglavnom značila kraj braka – bez postavljanja ikakvih pitanja.

Svoja otkrića, bazirana na razgovorima s više od 70 žena, Barash je pretočila u knjigu "A Passion for More: Affairs That Make or Brake us".

Rekla je da su različite skupine žena s kojima je razgovarala bile iz svih dijelova SAD-a, s ti da su neke od njih završile studij, a neke nikada nisu završile niti srednju školu. Raspon njihove dobi bio je od dvadesetih do osamdesetih godina.

Kopirati
Drag cursor here to close