DA

Pobjeda gej brakova na referendumu u Švicarskoj

Švicarci su na današnjem referendumu izrekli odlučno da u korist braka za sve, odnosno mogućnosti sklapanja i istospolnih brakova
Lifestyle / Obitelj | 26. 09. 2021. u 21:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Twitter / Pobjeda gej brakova na referendumu u Švicarskoj

Švicarci su na današnjem referendumu izrekli odlučno da u korist braka za sve, odnosno mogućnosti sklapanja i istospolnih brakova, piše HINA.

''Da'' je na referendumu zaokružilo 64.1 posto birača i to su konačni rezultati koje je objavila savezna vlada, a za "brak za sve" izjasnili su se svi švicarski kantoni uključujući i one najkonzervativnije.

"Ovo je povijesni dan", izgovoreno je puno puta danas u sjedištu pristaša braka za sve u jednome bernskom restoranu okićenom duginim zastavicama u kojemu 'Drag queen' Mona Gamie u svjetlucavoj plavoj haljini pjeva Himnu ljubavi Edith Piaf.

"Danas je to odraz promjene mentaliteta koji se počeo događati posljednjih 20 godina. Ovo je uistinu odraz vrlo širokog i važnog prihvaćanja LGBT osoba u društvu", rekla je AFP-u Olga Baranova, glasnogovornica povjerenstva koje se zalagalo za brak za sve.

U zapadnoj je Europi 2001. godine prednjačila Nizozemska kada su bila posrijedi prava LGBT zajednice. U Francuskoj je brak za sve legalan od 2013. godine, u Njemačkoj od 2017.

Homoseksualni parovi u Švicarskoj mogu formalno ući u životno partnerstvo od 2007. godine, ali novi dokument omogućuje im nova prava. Jedan od njih istospolnim će parovima omogućiti zajedničko posvojenje djeteta, a ženskim istospolnim parovima omogućit će se korištenje donacije sperme, što najviše boli protivnike.

Za Moniku Rüegger, zamjenicu predsjednika populističke stranke UDC, prve stranke u Švicarskoj, ova nedjelja "crni je dan" za dobrobit djece.

Kopirati
Drag cursor here to close