Mostar

Zajedno za sve koji nas trebaju: Konferencija o djeci, mladima i obitelji

SOS Dječija sela BiH od 2008. godine realizira Program Jačanja obitelji, kao unikatan preventivni program čiji je krajnji cilj da djeca iz obitelji pod rizikom od odvajanja, ostvare svoja prava, ostanu u svojoj obitelji i optimalno razviju svoje kapa
Lifestyle / Obitelj | 25. 05. 2018. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Konferencijom „Za sve koji nas trebaju“ održanoj u Hotelu Mostar, 25.svibnja, a kojoj su prisustvovali predstavnici vladinog i nevladinog sektora, službeno je započela implementacija projekta „Promocija profesionalne i socijalne integracije marginaliziranih obitelji – djece, mladih i odraslih/roditelja“. Glavni partner implementacije je Centar za socijalni rad Mostar, a projekat, koji će se realizirati u periodu 2018. do 2020. godina financijski je podržalo Veleposlanstvo Republike Češke.

SOS Dječija sela BiH od 2008. godine realizira Program Jačanja obitelji, kao unikatan preventivni program čiji je krajnji cilj da djeca iz obitelji pod rizikom od odvajanja, ostvare svoja prava, ostanu u svojoj obitelji i optimalno razviju svoje kapacitete. 

Obitelji uključene u Projekt se suočavaju sa brojnim rizicima i poteškoćama koje iz tih rizika proizlaze, te je za efikasno i efektivno djelovanje neophodno da se angažiraju svi raspoloživi resursi. Cilj konferencije bio je inicirati uspostavljanje aktivne mreže zainteresiranih grupa za podršku u zajednici čije će aktivnosti doprinijeti osiguranju mogućnosti da sva djeca odrastaju u bezbrižnom okruženju.

„Veliko mi je zadovoljstvo što možemo prisustvovati ovoj konferenciji. Bosna i Hercegovina je jedna od šest prioritetnih zemalja za Češko veleposlanstvo  za šta postoji više razloga, prije svega to su kulturno-povijesne veze, ali i dugogodišnja suradnja. Projekti koje financiramo evaluiraju se od strane Češke razvojne agencija koja ima sjedište u Pragu. Svake godine dobivamo na desetine jako dobrih projekata od kojih možemo odabrati četiri ili pet i veliko nam je zadovoljstvo da je ovaj projekat jedan od odabranih, obzirom da je izuzetno dobar i kompleksan. Svim sudionicima projekta želimo mnogo sreće i nadamo se da će uspjeti u postizanju svojih ciljeva“ istaknula je Jana Zalingerova, konzulica Veleposlanstva Republike Češke.

„Budući da se SOS Obiteljski centar Mostar bavi istom problematikom kao i Centar za socijalni rad, bila je neophodna suradnja. Ta suradnja datira još od 2008. godine kad su od strane Centra najprije date preporuke za besplatno pohađanje vrtića SOS Dječijih sela, za djecu koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji. Radi unapređenja rada sa korisnicima i pružanja adekvatnih usluga zaposleni stručnjaci iz Centra za socijalni rad i SOS Obiteljskog centra kontinuirano su komunicirali i razmjenjivali informacije o korisnicima i njihovim potrebama. Centar će i u budućnosti nastaviti sa suradnjom sa SOS Obiteljskim centrom, a ja ću biti zadovoljna ako ta suradnja bude na nivou na kojem je bila i ranijih godina“, rekla je Zdravka Marić, ravnateljica Centra za socijalni rad Mostar.

„Uz podršku granta Češke razvojne agencije, u periodu 2018.-2020. planirano je da se, uz raznolike vrste podrške za obitelji, posebna pažnja posveti kvalitetnijem, informiranijem i istom cilju usmjerenom angažmanu različitih organizacija, institucija, formalnih i neformalnih grupa u Gradu Mostaru. Na taj način moći ćemo još intenzivnije pristupiti jačanju znanja, vještina i resursa – kako unutar obitelji, tako i u lokalnim zajednicama u kojima žive. Sve zainteresirane strane će raditi u partnerstvu kako bi obiteljima pod rizikom pružili podršku ekonomskom osnaživanju žena posebno, povećanju kućnih prihoda, te zajedničkom planiranju aktivnosti“, istaknula je Selma Ćatić, direktorica programa SOS Dječijeg sela Mostar.

Očekivani ishod uspostavljanja mreže partnerstva je da 130 djece i mladih, te 88 odraslih dobiju obrazovnu, zdravstvenu, ekonomsku i materijalnu podršku na putu ka samoodrživosti. Putem treninga, razmjene dobrih praksi i metodologija, 30 predstavnika zainteresiranih strana će ojačati lokalne kapacitete koji vode ka dobroj upravi, jačanju demokracije i poštivanja prava, sa naglaskom na problematiku rodne ravnopravnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close